Informiši se

#StayHome: Psihološka podrška

#StayHome: Psihološka podrška

Mingl se do sada potrudio da ti vreme koje provodiš kod kuće učini što interesantnijim. Ali, ukoliko se u ovom periodu izolacije desi da osećaš strah, tugu, uznemirenost ili zabrinost, šta god te muči - nisi sam/a!

Važno je da znaš da ova osećanja nisu svojstvena samo tebi i da se često javljaju u ovakvim kriznim situacijama. Drastičan obrt načina života i povlačenje u izolaciju nosi sa sobom dosta stresan period, jer ti svakodnevna rutina na koju si navikao/la pruža osećaj sigurnosti.

Ono što je važno da shvatiš jeste da povlačenjem u samoizolaciju činiš veoma human gest, jer tim socijalno odgovornim ponašanjem štitiš i sebe i druge. Vrlo je bitno da ovo svakodnevno ponavljaš sebi, jer ovakvi potezi zaslužuju poštovanje. Iako si ispao/la iz svoje dnevne rutine, pokušaj da uspostaviš novu, organizovanjem svojih obaveza i slobodnog vremena. Pošto nisi u prilici da viđaš sve ljude sa kojima si navikao/la da održavaš kontakt, ne daj da te to spreči. U doba savremenih tehnologija, postoje razni načini kako da se čuješ sa tebi dragim ljudima. Takođe, sasvim je u redu da, ako primetiš da ti ne prijaju previše informacija o aktuelnom stanju koje dolaze iz raznih medija, ograničiš vreme koje provodiš čitajući ove vesti.

Kontakti od pomoći

Društvo psihologa Republike Srbije je, na poziv Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u svrhu podrške ljudima u prevazilaženju ove krize, formiralo stručni tim psihologa/psihoterapeuta koji će telefonskim putem pružiti pomoć svima koji imaju problema sa prevazilaženjem ove krize. Besplatna linija Plavog telefona je otvorena je u terminu od 9 do 17 časova, a broj je 080 05 0305.

Takođe, Centar za lični razvoj Spektrum otvorio je kontakte za onlajn psihološku podršku, a na raspolaganju je i SOS telefon koji duži niz godina pruža stručnu pomoć.

U pitanju je intervencija u krizi koja podrazumeva jedan do dva onlajn susreta pri čemu se fokusirano da osobu umirimo i pružimo joj podršku kako bi mogla normalno da funkcioniše. Kada nam se neko javi, organizujemo se tako da osoba dobije kontakt slobodnog kolege sa kojim će razgovarati putem skajpa iili vajbera, a ukoliko nije u mogućnosti, putem telefona. Trudimo se da svi dobiju podršku istog dana i da pružimo što više informacija koje će pomoći, jer se očekuje da će ovo stanje potrajati - objašnjava Karolina Vereš, zastupnica Centra za lični razvoj Spektrum.

Spektrum možeš kontaktirati na dežurni telefon 064/41-93-619 ili 024/534-438, putem imejl adrese: office@centarspektrum.com ili poruke na njihovoj Fejsbuk stranici

Briga o mentalnom zdravlju jednako je važna kao i briga o fizičkom zdravlju, stoga nemoj da se ustručavaš da potražiš pomoć.

Delovi teksta preuzeti odavde i odavde.

Najnovije