Informiši se

#StayHome: Mingl Watchlist part II

#StayHome: Mingl Watchlist part II

Još jedan od predloga Mingla, jeste da svoje slobodno vreme iskoristiš gledajući filmove. Preporuka dobrih filmova nikad dosta, stoga smo ti spremili listu koja će te nasmejati, zaintrigirati i naterati na razmišljanje.

Ukoliko nisi imao/la vremena do sada, pogledaj ovogodišnje nominacije i nagrađivane filmove Oskara. Film koji je većinu ljudi motivisao da dođu u bioskop i time za samo mesec dana bioskopskog prikazivanja zaradio preko milijardu dolara je Džoker. Glavnu ulogu u ovom najuticajnijem filmu godine igra Hoakin Finiks (Artur Fek) koji je osvojio Oskara za najbolju glavnu ulogu. Artur živi sa majkom i ima veliki san, da postane komičar. Film na brutalan način prikazuje koliki uticaj na čoveka ima socijalna odbačenost, nevidljivost u društvu i nasilje. Ismejavanje, fizičko i psihičko maltretiranje, neshvaćenost i neadekvatno lečenje usled loše materijalne situacije neke su od posledica koje egoistično društvo ostavlja na glavnog junaka. Film te sigurno neće ostaviti ravnodušnim/om, tako da ga obavezno pogledaj.

Parazit je južnokorejanski film, dobitnik Oskara za najbolji film, Zlatne palme i drugih filmskih priznanja. Film je spoj nekoliko žanrova, tako da ćeš se u jednom trenutku smejati, dok u drugom nećeš moći da zadržiš suze, jer će te izjedati osećaj nepravde. Priča prati život četvoročlane siromašne porodice, koja uprkos surovom načinu života, ipak zadržava vedar duh i nadu. Ali, reditelj ne idealizuje nijednog od likova, prikazujući tako korenite probleme sistema. Parazit na izvrstan način pokazuje kako na čoveka utiču klasne razlike u društvu i kako ih oni na visokoj društvenoj letvici često zanemaruju.

Kapernaum je libanski film iz 2018. godine koji priča priču o Zainu (Zain al Rafi), dečaku koji tuži roditelje zbog zločina davanja života. Zain je dete koga su siromaštvo i odnos sa roditeljima prisilili da prerano odraste. Šta se dešava kada pokušajem bega od jedne tragedije, upadneš u još jednu, oslonjen samo na dvanaestogodišnjeg sebe? Ovo je jedan od filmova koji će ti se motati po glavi dugo vremena nakon gledanja.

Na sajtu, Kakav je film, možeš pronaći autorski članak na temu najboljih, ali i najgorih filmova 2019. godine. Na osnovu mišljenja autora, filmovi vredni hvale jesu: Marriage Story, Climax, Border, Knives-Out, John Wick: Parabellum, The Irishman,  Once Upon a Time in Hollywood i The Lighthouse.

Takođe, za ljubitelje istorije i crno belih filmova, na kanalu Jugoslovenske kinoteke možeš pronaći dosta filmova i dokumentaraca o nekadašnjem životu, istorijskim ličnostima i izgledu gradova.

Trenutno traje i onlajn festival kratkog filma Moja draga karantina (My Darling Quarantine, MDQSFF) koji se u potpunosti odvija na internetu. Sve o ovom festivalu i načinu kako da pratiš filmove, pronađi ovde.

Kompanija SBB, saopštila je da će zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom do 4. maja otključati sve dodatne kanale i pristup Video klubu. Dodatne informacije o ovoj ponudi pronađi ovde.

Ukoliko koristiš fejsbuk, grupa Predlagač dobrih filmova može ti biti od značaja kada više nemaš ideju koji bi film ili seriju mogao/la da pogledaš.

Sada, kada imaš nekoliko opcija pred tobom, na tebi je samo da pronađeš najudobnije mesto za gledanje i spremiš kokice. Zapamti, odluka da ostaneš kod kuće i pogledaš film, jeste pokazatelj tvoje humanosti i odgovornosti. Što pre postanemo svesni situacije u kojoj se nalazimo, pre ćemo iz iste izaći.

Najnovije