Informiši se

Jednim klikom do najbolje španske kulture

Jednim klikom do najbolje španske kulture

Virtuelni čitalački klub i onlajn druženje sa poznatim piscima, elektronski katalog sa hiljadama knjiga kao i poznati španski filmski hitovi dostupni za gledanje na internetu samo su deo ponude koju je Institut Servantes pripremio za ove dane kada je izolacija i boravak kod kuće jedan od ključnih načina za borbu protiv pandemije koja je zahvatila svet.

Čuveni Trezor od slova (Caja de Letras) dostupan je sada i za virtuelni obilazak putem ovog linka. S obzirom na to da se sedište instituta u Madridu nalazi u zgradi nekadašnje banke, nekada dobro čuvani trezor u podzemnom delu zgrade postao je sada već nadaleko poznato mesto gde pozvane heroine i heroji hispanske kulture ostavljaju svoje legate. Među njima su književnici kao što su Hose Emilio Paćeko, Ana Marija Matute ili Đoan Margarit, slikar Antoni Tapies, reditelj Luis Garsija Berlanga, glumica Ana Belen, biohemičarka Margarita Salas i mnogi drugi. Svaka od odabranih ličnosti dobija svoj sef i bira šta će u njemu čuvati i na koji vremenski period. Posebno je intrigantno to što su pojedine ličnosti želele da sadržaj legata čuvaju kao tajnu sve do zakazanog otvaranja koje može biti i kroz pola veka.

Mreža biblioteka Instituta Servantes, uključujući i beogradsku biblioteku Hose Jero, svojim korisnicima predlaže elektronski katalog koji ima više od 14.000 naslova na španskom jeziku, bilo da su u pitanju knjige u elektronskom izdanju ili pak audio-knjige. Među ovim naslovima, uz materijale za učenje španskog jezika namenjene kako učenicima, tako i nastavnicima, nalaze se brojni klasici hispanskih književnosti, kao i savremena izdanja, aktuelni bestseleri, knjige za decu i mlade, stripovi, časopisi itd. U susret Svetskom danu knjige i autorskih prava, koji se obeležava 23. aprila, Institut Servantes je obezbedio na hiljade besplatnih članarina za svoje buduće korisnike širom sveta, koje će tokom narednih dana centri podeliti zainteresovanima putem društvenih mreža.

Biblioteka Hose Jero nastavlja da organizuje poslednjeg četvrtka u mesecu čitalački klub. Nakon uspešno održanog martovskog virtuelnog druženja na platformi Zoom, druženje zakazano za 30. april proteći će u znaku romana Među zavesama autorke Karmen Martin Gajte, a svim zainteresovanim učesnicima na raspolaganju su besplatni materijali za čitanje koji se mogu dobiti upitom na: bibbel@cervantes.es. Osim toga, tokom aprila i maja Institut Servantes na svetskom nivou organizuje Virtuelni čitalački klub sa specijalnim gostima. Tokom aprila su za čitanje dostupna sabrana dela pesnika Đoana Margarita, dobitnika prestižne nagrade Servantes, koji će se u virtuelnoj čitaonici družiti sa svojim čitaocima 29. aprila. Za majsko druženje predviđen je savremeni komad Man up, a njegove hrabre autorke rediteljke i dramaturškinje Andrea Himenes i Noemi Rodriges, upriličiće onlajn druženje 28. maja.

Za sve aktuelne učenike Institut Servantes obezbedio je besplatnu tromesečnu pretplatu za platformu FlixOlé na kojoj je za gledanje dostupno više od 3.000 španskih filmova. Ljubitelji španske kinematografije tako su u prilici da uživaju u ostvarenjima poznatih reditelja kao što su Pedro Almodovar ili Alehandro Amenabar, mogu da se upuste u istraživanje nešto starijih španskih klasika ili aktuelnih bioskopskih hitova, a na raspolaganju su im i brojni filmovi: Španski metar, Bioskop pod zvezdama i Servantes na točkovima.

Iako se nastava u zgradi Instituta Servantes u Čika Ljubinoj 19. ne odvija od sredine marta, druženja profesora i učenika nisu prestala ni u jednom trenutku. Svi započeti kursevi španskog jezika brzo su se preselili na internet, dok je za prolećni upisni rok osmišljena nova ponuda kurseva koji će osim rada sa profesorima obuhvatiti i rad na platformi AVE Global, kao i brojne vannastavne aktivnosti poput zajedničkog gledanja filmova ili čitanja lektire na španskom jeziku, u skladu sa nivoom polaznika.

Uz sve to, uskoro će biti predstavljene i druge posebno osmišljene aktivnosti, kojima će se Institut Servantes u Beogradu potruditi da španski jezik i hispanske kulture približi svima onima koji ovih dana ostaju kod kuće, prate instrukcije nadležnih institucija i na taj način najbolje vode računa jedni o drugima, istovremeno pomažući onima koji se hrabro i neumorno bore da zaustave širenje novog korona virusa.

Najnovije