Informiši se

Kako da se odlično pripremiš za onlajn intervju?

Kako da se odlično pripremiš za onlajn intervju?

Novonastala situacija povećala je broj intervjua za posao koji se organizuju onlajn. Koje su njihove specifičnosti i razlike u odnosu na klasične razgovore sa poslodavcima i kako da se adekvatno pripremiš? U nastavku možeš pogledati nekoliko saveta na tu temu.

Aktuelna pandemija uticala je i na to da se razgovori za posao širom sveta u sve većoj meri obavljaju onlajn putem. Koje mogu biti prednosti ovakve vrste intervjua, iz ugla kandidata?

Onlajn intervjui će ti svakako uštedeti vreme potrebno da dođeš na razgovor, možeš se i lakše organizovati ukoliko je potrebno da izađeš sa posla. Sa potencijalnim poslodavcem možeš dogovoriti i fleksibilniji, manje standardan termin razgovora, ukoliko odgovara svima. Nekima će onlajn forma pomoći da budeš sigurniji/a i eliminišeš eventualnu tremu.

Nakon prvih dana prilagođavanja, u Erste Banci odlučili su da se intervjui za pojedina upražnjena mesta u novonastalim okolnostima organizuju onlajn, što je ranije bio slučaj samo u baš specifičnim situacijama. Kako su se intervjui putem interneta pokazali kao dobro rešenje i za kandidate i za Banku, a velika većina njih je neometano mogla da učestvuje u razgovorima, namera je da se i nakon situacije izazvane pandemijom u određenoj meri zadrži onlajn intervju kao deo uobičajenog procesa selekcije.

U nastavku je nekoliko saveta koji ti mogu pomoći da se adekvatno pripremiš za onlajn intervju sa poslodavcem. Na šta treba da obratiš pažnju pre onlajn razgovora za posao?

Odaberi mesto sedenja koje će ti u potpunosti odgovarati

Imajući u vidu da se nalaziš u prostoru koji ti je dobro poznat važno je da izabereš mesto na kome ćeš se osećati prijatno, gde te niko od ukućana, uključujući i kućne ljubimce, neće ometati ni na koji način.

Nemoj zaboraviti tehničku opremu

Bitno je da ispratiš sve tehničke instrukcije koje stignu od potencijalnog poslodavca u vezi sa realizacijom intervjua, kako bi mogao/la da se pripremiš u potpunosti i uključiš u razgovor u dogovoreno vreme. Isprobaj da li Skajp, Zum ili druga aplikacija koju koristiš funkcioniše kako treba, testiraj opremu i razgovor sam/a ili, po potrebi, sa prijateljima ili članovima porodice. Preporučuje se da koristiš slušalice.

Podesi odgovarajući kadar kojim ćeš biti zadovoljan/na

Vizuelni utisak i neverbalna komunikacija tokom onlajn razgovora manje mogu da dođu do izražaja, ali je bitno da se pobrineš da slika koju poslodavac dobija o tebi i u bukvalnom smislu bude što bolja. To pre svega znači da pokušaš da ono što se vidi iza tebe bude što jednostavnije i svedenije, bez previše elemenata koji mogu da eventualno skrenu pažnju sa razgovora. Ukoliko koristiš telefon, poželjniji je horizontalni kadar, a stalak može pomoći da ti ruke budu slobodne, ako voliš da gestikuliraš.

Razlike u odnosu na klasični intervju ipak postoje

Iako se struktura intervjua ne razlikuje od klasičnog, obrati pažnju na to da se ne preklapaš u razgovoru sa poslodavcem. Sačekaj da osoba koja trenutno govori u potpunosti završi rečenicu ili pitanje, pa se tek onda nadoveži. Iskoristi i pogodnosti situacije, možeš upotrebiti dodatan računar ili tablet i na njemu, na primer, otvoriti tekst oglasa na koji si konkurisao/la, kako bi imao/la pred sobom tačan opis pozicije.

Neverbalna komunikacija i govor tela su važna komponenta komunikacije, međutim tokom onlajn razgovora je teže proceniti ih. Zato je važno da u izlaganju i odgovorima budeš što jasniji/a, autentičan/na i iskren/a.

Sve što važi u pripremi klasičnog intervjua, važi i sada 

Ništa se ne podrazumeva, pa je bitno napomenuti – obrati pažnju na osnovne savete za pripremu za svaki razgovor. To znači se potrudiš da detaljno razumeš poziciju za koju se prijavljuješ, dobro upoznaš poslodavca, aktuelne projekte, vrednosti i kulturu određene kompanije, pripremiš tvoja pitanja za poslodavca.

Ukoliko obratiš pažnju na gorenavedene savete, bićeš adekvatno pripremljen/a za onlajn razgovor za posao. Srećno!

Autor: Tomislav Nikolić

Senior ekspert za zapošljavanje, Erste Banka

Najnovije