Informiši se

Najbolja učenička kompanija Srbije

Najbolja učenička kompanija Srbije

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji organizovala je nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija u Srbiji.  

Zbog novonastale situacije, takmičenje je održano 17. i 18. juna, dok je proglašenje pobednika organizovano 19. juna uživo na profilu Dostignuća mladih na društvenoj mreži Facebook.

Takmičenje se organizuje uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede Republike SrbijeAmeričke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup Srbija.

Ove godine, za titulu nacionalnog pobednika takmičile su se učeničke kompanije iz Bačke Palanke, Beograda, Zaječara, Knića, Kruševca, Lazarevca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Raške, Svilajnca, Svrljiga, Užica, Vrnjačke Banje i Vršca.

Učenici koji su zaposleni u ovim kompanijama tokom školske godine sticali su znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe Dostignuća mladih i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Ko su pobednici?

Učeničke kompanije ocenjivao je petočlani žiri po unapred utvrđenim kriterijumima vezanim za kompanijski izveštaj, video prezentaciju, intervju i opšti utisak.

Poseban panel žirija sastavljen od predstavnika kompanije TeleGroup intervjuisao je učeničke kompanije i birao pobednika Nagrade za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju.

Prvo mesto osvojila je učenička kompanija Sixth Sense iz tehničke škole Mladenovac. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom pomagala za kretanje slepih i slabovidih osoba, a u julu će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će, umesto u Portugalu, biti održano onlajn. 

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija 5M iz medicinske škole u Kruševcu sa dizajniranim muškim mirišljavim narukvicama, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije Bee Strong iz srednje škole Dušan Trivunac Dragoš u Švrljigu koji proizvode specifične pčelinje pogače – prihranu za pčele.

Pobednici će predstavljati Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano onlajn od 22. do 24. jula, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

Snimak proglašenja pobednika možeš pogledati ovde.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwideosnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

Delovi teksta preuzeti su odavde, a fotografija sa ovog sajta.

Najnovije