Informiši se

KOMS: Saopštenje povodom aktuelnih demonstracija

KOMS: Saopštenje povodom aktuelnih demonstracija

Krovna organizacija mladih Srbije, kao najviše reprezentativno telo mladih u zemlji i čiji je član i BOŠ, a povodom aktuelnih demonstracija započetih 7. jula 2020. godine u više gradova u Srbiji, najoštrije osuđuje nasilje iskazano u toku aktuelnih protesta:

kako visok stepen nasilja primenjen od strane pojedinih pripadnika policije prema demonstrantima, što je zabeleženo na brojnim video i fotografskim materijalima, tako i nasilje vršeno od strane pojedinih demonstranata i grupa prema institucijama, imovini i drugim učesnicima protesta.

Dodatno, KOMS poziva sve građanke i građane, a naročito mlade, kao i nadležne državne institucije koje brinu o javnom miru i bezbednosti, da se od bilo kakvog nasilja suzdrže.

Izražavanje protesta ovakve vrste nije specifično samo za naše okruženje, već je prisutno u svim odgovornim društvima. Glad za debatom povodom suštinskih pitanja koja oblikuju društvo u kojem živimo i imperativ dijaloga sa donosiocima odluka, načini su na koji svi građani i građanke doprinose građenju demokratije, solidarnosti i transparentnosti. Ono što ove proteste razlikuje od mnogih drugih je visok stepen nasilja kao i etiketiranje i osuđivanje učesnika protesta od strane pojedinih predstavnika institucija, što je apsolutno neprihvatljivo.

Da bi ishodi pokrenutih građanskih akcija bili uspešni, neophodno je da se realizuju uz primenu najviših standarda bezbednosti, nenasilja i posebno poštovanja epidemioloških mera, budući da se suočavamo sa najizazovnijom pandemijom našeg vremena.

KOMS ovom prilikom naročito duguje zahvalnost organizacijama članicama, ali i civilnom sektoru u Srbiji koji se u najtežim bezbednosnim i zdravstvenim izazovima stavlja u službu zaštite prava građanki i građana i pružanju stručne pomoći u postupcima i procesima proizašlim iz predmetnih demonstracija.

Radi zaštite prava mladih u demonistracijama KOMS će u narednim danima preduzeti niz aktivnosti, između ostalog i:

  • informisanje mladih o postojećim mogućnostima za zaštitu od prekomerne upotrebe sile, besplatnoj  pravnoj pomoći i dr;
  • navedene primere ugrožavanja bezbednosti i prava mladih komunicirati u kontaktima sa međunarodnim akterima koji se bave zaštitom prava;
  • tražiti stav i reakciju ministra omladine i sporta Vanje Udovičića povodom aktuelnih demonstracija i učešća mladih u njima.

Što svi akteri u društvu budu jasniji i transparentniji u svojim porukama i ciljevima, to će manje biti nezadovoljstva, a samim tim i potrebe za njegovim ispoljavanjem.

Krovna organizacija mladih Srbije

Tekst i fotografija preuzeti su odavde

Najnovije