Informiši se

LGBT zajednici nedostaje sistemska podrška

LGBT zajednici nedostaje sistemska podrška

Grupa Izađi objavila je priručnik za rad sa mladim LGBT osobama u školskom okruženju Škola bezbedna za sve.

Priručnik se bavi pojmovima kao što su seksualna orijentacija, rodni identitet, transrodnost i rodno nekonformiranje. Pored toga, u priručniku se nalaze poglavlja o diskriminaciji, mentalnom zdravlju, ali i deo sa praktičnim smernicama.

Autorke i autor priručnika su Jelena Srdanović Maraš, Vedrana Mirković, Jovana Kovač i Aleksa Savić. 
Priručnik je pre svega namenjen zaposlenima u srednjim školama, ali sve iz njega mogu da primenjuju osobe koje rade sa mladima. 
Priručnik treba da pomogne nastavnicima da krenu sa tom tematikom. U priručniku postoji i deo koji priča o tome kako jedan momenat, sitnica, u kabinetu, u učionici, u kancelariji PePsi službe, može pokazati mladima da je to bezbedan prostor za njih. Bilo da je to poster, nalepnica, zastavica ili ovaj priručnik. Važno je da to krene u školama, prvenstveno zbog nasilja koje počinje još u osnovnoj školi. Ovo je mali korak ka tome da obezbedimo sredinu koja će biti zdrava za LGBT osobe. Bilo bi dobro da tim osobama pokažu da su tu za njih, onda sledi vršnjačka edukacija i tako dalje, kaže Jelena Mitrović, koordinatorka programa za javno zagovaranje.
Ukoliko želiš da saznaš više o ovoj temi, priručnik ti je dostupan na ovom linku. Takođe, ukoliko ti je potreban bilo kakav vid podrške, možeš kontaktirati Grupu Izađi na imejl: office@izadji.rs ili ih kontaktirati putem društvenih mreža.
Delovi teksta preuzeti su odavde, a fotografija sa ovog sajta. 

Najnovije