Informiši se

Mladi kao pokretači promena u Evropi

Mladi kao pokretači promena u Evropi

O promeni Evrope kroz prizmu aktivizma mladih Beogradska otvorena škola (BOŠ) je razgovarala sa upravo mladim ljudima koji su pokrenuli promene u svojim lokalnim zajednicama i predstavila publikacije na teme mobilnosti i održivog putovanja, tehnologije i inkluzije, zapošljivosti i ekologije. Osnova ovih publikacija su inovativne i kreativne ideje više od 100 mladih iz 10 država Podunavskog regiona, koji su nagrađeni na konkursu „50 ideja za Evropu“.

Za nas Evropa nije samo Evropska unija, već nešto mnogo šire - sve države Podunavskog regiona. Iako se pretpostavlja da mladi iz ovih zemlja nemaju mnogo sličnosti naš projekat je pokazao da iste stvari muče mlade iz Moldavije, Srbije i Austrije i pokazao zašto je važna kontinuirana sistemska podrška aktivnostima za mlade, istakla je Jovana Božičković, koordinatorka projekta „50 ideja za Evropu“.

Tematske celine koje su mapirane kroz analizu potreba mladih iz 10 država Podunavskog regiona odnose se na zapošljivost, zaštitu životne sredine, nove tehnologije, mobilnost i putovanja, inkluzivnost, a čak 500 mladih je predložilo rešenja problema u ovim oblastima. Odabrano je 50 najboljih ideja, koje je kreiralo blizu 100 mladih, a koje su shodno novonastalim okolnostima pretočene u različite publikacije, kampanje javnog zagovaranja i podizanja svesti, vodiče i priručnike koji su dostupni OVDE.

Drugi deo konferencije podrazumevao je razgovor na teme mehanizama za uključivanje mladih u menjanje zajednice na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou o čemu su više govorile predstavnice Regional Youth Cooperation Office – RYCO Marija Bulat, Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih Srbije kao i Mila Lukić, predstavnica  Savetodavnog odbora za mlade Saveta Evrope (Advisory Council on Youth - Council of Europe).

Omladinske ideje i aktivizam su pokazatelj da regionalna saradnja u našem postkonfliktnom okruženju može i mora da funkcioniše. Kroz finansijsku podršku projektima organizacija civilnog društva i srednjih škola koja ima za cilj fizičke susrete mladih i njihovo umrežavanje, razvijanje praktičnih veština, organizovanje studijskih poseta i direktno uključivanje mladih u rad RYCO organa trudimo se da mladi na pravi način artikulišu svoje interese, istakla je Marija Bulat.

Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 - OPENS u centar svojih aktivnosti stavljaju mlade i smatraju da su baš mladi pokretači promena u Evropi. Sa tim u vezi BOŠ je realizovao trogodišnji projekat „50 ideja za Evropu: Novi lideri, nove mogućnost“ u saradnji sa devet omladinskih i organizacija za mlade iz Podunavskog regiona, uz podršku OPENS-a. Konferencija „Menjamo Evropu: Novi lideri u pokretu“ organizovana je u ponedeljak, 7. decembra 2020. godine kao završna aktivnost projekta „50 ideja za Evropu – Novi lideri, nove mogućnosti“ koju možete pogledati OVDE.

Najnovije