Informiši se

Ne damo Studentsku poliklinku

Ne damo Studentsku poliklinku

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenta Beograd, poznat pod nazivom Studentska poliklinika, odlukom zdravstvenih vlasti neće dočekati stoti rođendan, kako prenosi list Danas.

Masterplanom organizacije zdravstva planirano je da se studentske poliklinike spajaju sa domovima zdravlja i to baš u vremenu kada našu zemlju, ali i ceo svet pogađaja pandemija virusa Korona. 

Kako će se lečiti studenti ako Vlada usvoji Masterplan optimizacije sistema zdravstvene zaštite u RS? Da li ova nova odluka otežava pristup studentima zdravstvenoj zaštiti? Gde će se smeštati bolesni studenti koji nemaju prebivalište u Beogradu?

Mnogi stručnjaci upozoravaju da ako se studentske poliklinike spoje sa domovima zdravlja studenti morati da idu u svoje filijale da overavaju upute i da će tako gubiti mnogo vremena, posebno studenti koji ne studiraju u svom rodnom gradu. Takođe, studenti su sada u mogućnosti da u jednom danu dođu do lekara specijaliste, a treba imati u vidu da ova ustanova obuhvata preko 130.000 studenata. 

Beogradski centar za ljudska prava ističe da se Nacrtom plana optimizacije:

  • gubi sistematski organizovana zdravstvena zaštita za potrebe brojne studentske populacije (samo u Beogradu je između 120.000 i 148.000 studenata);
  • uskraćuju prava studentima i studentkinjama koja su data zakonima u oblasti zdravstva;
  • urušava optimalniji odgovor na potrebe studenata i studentkinja prema stručnim preporukama iz strateških dokumenta Repulbike Srbije o zaštiti mladih;
  • gubi mogućnost sveobuhvatnog praćenja stanja zdravlja i sagledavanja zdravstvenih potreba studenata i studentkinja.

Takođe, Beogradski centar za ljudska prava poziva nadležne da preispitaju svoju odluku i da sistem koji ima dobru praksu i dokazano funckioniše ne menjaju. Upravo je studentska populacija u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti označena kao populacija kod koje se podrazumeva sprovođenje društvene brige za zdravlje na nivou Republike Srbije, dok je Nacionalna staregija za mlade među devet strateških ciljeva uvrstila zdravlje i blagostanje mladih žena i muškaraca i kao specifičan cilj istakla prevenciju zdravlja i unapređenje zdravih stilova života.

Ako razmislimo o položaju mladih u Srbiji, kao i o čestom targetiranju ove grupe u negativnom kontekstu, stiče se utisak da su mladi velika žrtva politika aktuelne vlasti. Nije nam strana situacija da se država u vanrednim uslovima ogluši o prava mladih, uzimajući u obzir i odluku da se studenti isele iz svojih domova u jeku epidemije u našoj zemlji, ali vest o gašenju Studentske poliklinike je mnogo više od toga, jer se postavlja pitanje- da li se ovom odlukom mladima oduzima pravo na zdravlje i dostojanstven život?

Ukoliko se ni sam/a ne slažeš sa odlukom, potpiši peticiju OVDE

Delovi teksta preuzeti odavde i odavde

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije