Informiši se

Robin Hud sadašnjice: Fenomen serije La Casa de Papel

Robin Hud sadašnjice: Fenomen serije La Casa de Papel

Pratiš li seriju La Casa de Papel?

La Casa de Papel (Money Heist) je španska TV serija u kojoj je centar dešavanja pljačka Kraljevske kovnice u Španiji. Podstaknut ekspanzivnom popularnošću serije, reditelj se, na radost mnogih, odlučio i za snimanje nastavaka. Priča prati grupu mladih pljačkaša, koji iako imaju jasan nelegalan cilj, ipak izazivaju simpatije, kako u imaginarnoj javnosti serije, tako i među gledaocima širom sveta. U seriji, misteriozni čovek, Profesor, planira najveću pljačku banke u istoriji, a u tome mu pomažu osam profesionalaca, angažovani, kako zbog njihove ekspertize, tako i zbog činjenice da su spremni da rizikuju i ono malo privatnog života, što su uspeli da sačuvaju.

Ovaj planetarni fenomen, menja perspektivu naratorstva, jer nas ženski lik vodi kroz sve događaje, čestim vraćanjem u prošlost i privatnim intrigama svakog glumca. Svi likovi nazvani su po gradovima širom sveta, noseći maske sa likom Salvadora Dalija. Čak i da nisi veliki fan serije, nisu mogli da ti promaknu kostimi serije na zabavama širom sveta. 

Simbol serije jeste italijanska pesma otpora Bella Ciao, koja kod pratioca budi dodatan osećaj borbe za više vrednosti i ispravne ciljeve. Jedna od glavnih likova, Tokio, kroz svoj lik u seriji komentariše pesmu:

Život profesora se vrteo oko jedne ideje: Otpor. Njegov deda, koji se borio protiv fašista u Italiji, naučio ga je pesmi i on je nas naučio.

Centralna tema serije jeste kriminal, žanr popularan kod mlađe publike, naročito u srpskoj kinematografiji, ali pristup jeste emotivan, tako da kod gledaoca izaziva osećaj empatije i opravdanja za učinjeno delo. Likovi i njihovi životi prikazani su tako, da se publika olako vezuje za njih, znajući krajnji motiv akcije. Zašto je tako? Zato što se stiče utisak da je ovo borba malog, običnog čoveka protiv velikog koruptivnog sistema, koji pritom omogućava značajnu identifikaciju sa likovima u seriji. Likovi se bore protiv klasnih razlika entuzijastičnim buntom koji izaziva osećaj zadovoljstva. 

Serija i dalje drži visoku ocenu (8,3), a Netflix je objavio da je La Casa de Papel najgledanija serija, van engleskog govornog područja. Netflix još uvek nije potvrdio zvaničan datum izlaska poslednje sezone, jer se snimanje od avgusta 2020. godine nastavilo i u ovoj godini. Ono što je sigurno jeste da će, bez obzira na kvalitet koji nas očekuje, gledanost biti obećavajuća. 

Obaranje rekorda gledanosti nije važno samo za Netflix, već najviše za špansku i uopšte internacionalnu kinematografiju, koje u poslednje vreme dokazuju da nisu samo filmovi i serije na engleskom jeziku primamljivi publici širom sveta. Iako mišljenja idu od tvrdnje da serija svojom predvidivošću, dijalozima i stilom glume podseća na španske telenovele, do toga da serija predstavlja savremeno remek-delo, bitno je da je ona u borbi protiv sistema, velikog neprijatelja, uspela da zaintrigira ljude različitih kultura širom sveta. 

 

Delovi teksta i fotografija preuzeti su odavde.

Autorka: Jelena Dadić

Najnovije