Informiši se

100 osnovaca iz Srbije zajedno sa vršnjacima iz Evrope izabralo najbolji film za mlade u 2020.

100 osnovaca iz Srbije zajedno sa vršnjacima iz Evrope izabralo najbolji film za mlade u 2020.

Pobednik desetog izdanja Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije je ostvarenje Bekstvo preko granice, rediteljke Džoan Helgeland. Odluku je doneo internacionalni žiri, sastavljen od preko 3.500 mladih ljubitelja filma iz 38 zemalja, a svoj doprinos dalo je i 100 učenika iz naše zemlje.

Mladi žiri iz Srbije činili su đaci osnovnih škola iz 29 mesta širom zemlje - Obrenovca, Kovačice, Crepaje, Crvenke, Kule, Beograda, Žitišta, Vlasotinca, Rumenke, Torka, Banatskog Karađorđeva, Velikog Orašja, Trstenika, Priboja, Srbobrana, Stare Pazove, Novog Sada, Barande, Vrbe, Kragujevca, Merošine, Donje Trnave, Svilajnca, Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Kovina, Vladičinog Hana, Tobe i Banatskog Karlovca.

Predstavnici žirija imali su priliku da biraju između tri filma koja je predložila stručna komisija Evropske filmske akademije - Pinokio, Bekstvo preko granice i Vulfvokersi.

Nagrada mlade publike u Srbiji već petu godinu organizuje se u sklopu programa Slobodna zona Junioruz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona. Usled pandemije, događaj u našoj zemlji drugu godinu zaredom realizuje su u onlajn formatu, što organizatorima daje mogućnost da u skladu sa idejom decentralizacije kulture i njenih sadržaja, u program uključe što veći broj dece iz različitih mesta i opština.

Najnovije