Informiši se

Na šta mi zapravo trošimo novac?

Na šta mi zapravo trošimo novac?

Ukoliko upitate ekonomistu zbog čega treba voditi lični budžet, reći će vam da je to važno jer se tako stiče uvid u stvarno stanje finansija. Međutim, šta ako bi nam rekli da postoji i drugi razlog za vođenje budžeta, a to je da se novac koji imate rasporedi prema prioritetima, što može umnogome da pomogne pri svakodnevnom baratanju njime?

Beleženje prihoda i rashoda, koje stručnjaci nazivaju vođenjem budžeta ili upravljanjem njime, važno je jer pokazuje da li trošimo više nego što zarađujemo,  ali pre svega daje odgovor na večitu zagonetku – na šta smo sve zapravo potrošili novac. Verovatno je dobar deo nas svestan većih mesečnih izdataka, ali često postoje i oni na koje nismo u potpunosti obratili pažnju. Ukoliko budeš rešio/la da se vodiš nekakvom šemom budžeta, imaćeš uvid u to kakve su tvoje finansije trenutno i kako njima u budućnosti bolje baratati, učiniti ih efikasnijim i zdravijim?

Kako osmisliti budžet?

Nije nužno da tvoj budžet bude komplikovana Excel tabelа sa bezbroj formula, ili da u njega ulažete dragocene sate svakog dana. Sasvim je u redu iscrtati nekoliko kolona i redova u svesci, sve dok tu postoji dovoljno prostora da zabeležite sve bitne podatke. Evo nekoliko važnih koraka za kreiranje i vođenje tvog ličnog budžeta:

 

1. Evidentiraj sve troškove i prihode

Za početak, upisuj u tabelu sve prihode i troškove koje imaš. Veoma je važno da budeš iskren prema sebi i da se ovom zadatku posvetiš na makar mesec dana. Imaj u vidu da su tri meseca optimalna da uvidiš neke pravilnosti, a i izbegneš izgovore da si počeo da vodiš evidenciju baš onog meseca kad si imao mnogo izdataka. Umesto papira i olovke, u evidenciji ti mogu pomoći i mnoge dostupne mobilne aplikacije. Neke od trenutno najpopularnijih su: Mint, PocketGuard, YNAB (You Need A Budget), Wally, Good Budget i druge. Aplikacije kažete – strava!

2. Prati budžet i koriguj trošenje 

Već posle nekoliko nedelja moći ćeš da zaviriš u svoj budžet i, ako zaključiš da postoji razlog za brigu, malo prikoči sa trošenjem. Da li su tvoji prihodi jednaki troškovima? Imaš li prostora da uštediš, ili već trošiš novac koji nemaš?  U tom trenutku možeš primetiti prvu očiglednu korist budžeta – recimo, teže ćeš se odlučiti na nešto što može da se kategoriše kao bacanje novca kad znaš da svaki takav iznos treba negde zabeležiti.

3. Analiziraj svoje troškove 

Veoma je korisno, a i zanimljivo, da se pozabaviš i analizom troškova sa aspekta želja i potreba. Pod potrebama se podrazumeva sve ono bez čega ne možeš da funkcionišeš, a u želje spada sve ono što bi bilo lepo imati, ali nije neophodno. Postoji interesantno pravilo podele 50/30/20, kojim se možeš rukovoditi. U prevodu – 50 odsto novca trošiš na svoje potrebe, 30 procenata na svoje želje, a 20 odsto možete da stavljaš na stranu i uložiš u svoju budućnost – dobar fakultet, neko lepo porodično putovanje...

4. Počni od početka

Bilo da je tvoj cilj da uštediš za odmor, obezbediš kvaliltetno školovanje ili nešto treće, upravljanje budžetom će ti pomoći da analiziraš svoje ponašanje i definišeš čemu težiš. Budžet je od neizmerne koristi za pravljenje plana o tome kako da dostigneš postavljene finansijske ciljeve, kako da pronađeš novac koji za njih mesečno treba izdvojiti i kako da pratiš da li ste sve vreme na dobrom putu. Pored toga, doći ćeš i do odgovora na večito pitanje iz naslova teksta.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije