Informiši se

Danas je Svetski dan vegetarijanaca

Danas je Svetski dan vegetarijanaca

Danas se obeležava Svetski dan vegetarijanaca. Po prvi put, dan vegetarijanaca obeležen je 1. oktobra 1977. godine. Vegetarijanski način ishrane se javlja još pre nekoliko hiljada godina u Indiji, kao i Staroj Grčkoj. Vegetarijanstvo se temelji na dobijanju nutritivnih sastojka iz hrane biljnog porekla, te isključuje konzumiranje mesa kao praksu u potpunosti. Ipak, vegetarijanstvo, iako to mnogi tako vide, nije samo stvar samoopredeljenja ili trend već se tiče i rapidne promene klimatskih uslova na planeti zemlji.

Protivnici konzumacije mesa sve su glasniji, što je delimično zasluga i tzv. Mesnog atlasa koga od 2012. svake godine izdaju fondacija Hajnrih Bel (bliska stranci Zeleni), Savez za zaštitu životne sredine i prirode (BUND) i nemačko izdanje nedeljnika Le mond diplomatik. Cilj te publikacije jeste širenje svesti o boljem kvalitetu ishrane, o odnosu prema životinjama i pozadini industrijske obrade mesa. – kako je izveštavao DW još prošle godine. Detalji ovog teksta dostupni su ti OVDE.

Sve ovo do sada dovoljno nagoveštava da se ljudi iz različitih ličnih razloga priklanjaju vegetarijanstvu. Ono što možda nisi znao/znala je da postoje različiti tipovi vegetarijanaca. Na primer:

  • Ovolakto-vegetarijanci- od namernica životinjskog porekla konzumiraju jaja, mleko i mlečne proizvode ( ne jedu meso zaklanih životinja).

  • Polu-vegetarijanci (semivegeterijanci)  jedu mlečne proizvode, jaja, živinsko meso i ribu.

  • Lakto-vegetarijanci koriste mleko i mlečne proizvode , ne konzumiraju nijednu vrstu meso.

  • Pešo-vegetarijanci jedu mlečne proizvode, jaja i ribu.

  • Ovo-vegetarijanci koriste samo jaja od namernica životinjskog porekla.

  • Vegani (stroga vegetarijanska dijeta) jedu isključivo biljne namernice.

Treba biti svestan da vegetarijanski način ishrane zahteva više pažnje u odabiru namernica nego standardna ishrana da bi se izbegao nedostatak proteina, kalcijuma  vitamina D, vitamina B12, gvožđa i cinka. Zato je važno da se pre prelaska na vegetarijansku – ili bilo kakvu drastično drugačiju vrstu isrhane – posavetuješ sa nutricionistom!

Poznati vegetarijanci bilo su Pitagora, Platon, Mahmuta Gandi, Lav Nikolajevič Tolstoj, Franc Kafka, Gete, Nikola Tesla...

Šta ti misliš o ovakvom načinu ishrane?

Autorka: Mirjana Ranđelović

Izvori: 

Alternativni načini ishrane - Vegetarijanstvo

Kako postati vegetarijanac?

The Many Different Types of Vegetarian Diets

Preterana potrošnja mesa ugrožava planetu

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije