Informiši se

Završio se 49. FEST: Đuričko nagrađen za najbolju mušku ulogu, „Oaza” najbolji film

Završio se 49. FEST: Đuričko nagrađen za najbolju mušku ulogu, „Oaza” najbolji film

Dodelom nagrada i projekcijom filma Kreka: Lovac na snove o slavnom scenografu Miljenu Krakoviću Kreki, završen je 49. Fest. Krakoviću je uručena počasna nagrada Beogradski pobednik za doprinos filmskoj umetnosti.

Glavni žiri, koji čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, reditelj i scenarista Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić, i rediteljka Ines Tanović, dodelio je nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ostvarenju Oaza Ivana Ikića, za jedinstveno i emotivno iskustvo koje snagu filma pronalazi u dalekosežnoj i ogoljenoj empatiji.

Povodom osvajanja prestižnog priznanja, reditelj Ikić je rekao da ekipa filma nije očekivala da bi ovo moglo da se desi. Sa ove iste bine smo se klanjali pre neku noć, zajedno sa našim glumcima iz Doma u Sremčici. Pozdravljam ih još jednom. Oni večeras nisu sa nama, ali će biti jako srećni zbog ovoga, poručio je reditelj.

Nikola Đuričko nagrađen je Beogradskim pobednikom za najbolju mušku ulogu u Glavnom takmičarskom programu, za ulogu Igora Đelića Đele u filmu Živ čovek Olega Novkovića. Žiri je njegovu kreaciju ocenio kao jedinstveni glumački izraz kojim nas vodi kroz katarzu glavnog lika koristeći ceo glumački habitus: od suptilnih sredstava pa sve do unutrašnjih tektonskih promena - smrti i njene pobede. Nikola Đuričko je zahvalio Fest-u što postoji i što je opstao, žiriju, i ekipi filma Živ čovek. Najviše hvala mojim dragim kolegama, koje igraju sa mnom u filmu. Bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade, zaključio je glumac.

Međunarodni filmski festival - Fest održan je 49. put od 7. do 16. maja 2021. u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade, i predstavio je više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Od 17. do 23. maja biće održan i program PostFESTum koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa.

Tekst i fotografija preuzeti su sa sledećeg linka.

Najnovije