Informiši se

Jugoslovenska kinoteka proglašena najboljim muzejem u kriznoj 2020.

Jugoslovenska kinoteka proglašena najboljim muzejem u kriznoj 2020.

Jugoslovenska kinoteka proglašena je 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, za najbolji muzej 2020. godine u Srbiji - na dodeli nagrada Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM).

Jugoslovenska kinoteka bila je u konkurenciji sa narodnim muzejima u Leskovcu i Zrenjaninu, Muzejem Vojvodine u Novom Sadu i Etnografskim muzejem u Beogradu

Titulu najboljeg muzejskog stručnjaka ponela je Tijana Palkovljević Bugarski iz Galerije Matice srpske, a poseban trijumf doživeo je prof. dr Igor Borozan, autor izložbe Vlaho Bukovac: slikar neprolazne lepote u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i prateće studije, koji su proglašeni za najbolji projekat, odnosno publikaciju.

Uprkos posledicama pandemije koronavirusa, te dvoipomesečnom zatvaranju muzeja za vreme vanrednog stanja, broj i kvalitet prijavljenih predloga za nagrade, kao i izbor nominovanih i dobitnika, kako je istaknuto na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, svedoči o vitalnosti muzejske delatnosti i spremnosti muzeja da se prilagode i najtežim okolnostima.

Među dobitnicima priznanja za profesionalni pristup i praćenje muzejske delatnosti, kao i oslanjanje u svom radu na muzejska ostvarenja su i osnivači portala SEEcult.org, kojima je dodeljena Zahvalnica.

Tekst je preuzet ovde.

Najnovije