Informiši se

Evo zašto 3. juna treba bajsom da ideš na posao ili na faks

Evo zašto 3. juna treba bajsom da ideš na posao ili na faks

Međunarodni dan bicikla obeležava se 3. juna - upravo tog dana idi svojim gradskim, planinskim ili drumskim biciklom na posao ili na faks, a zatim se pridruži manifestaciji koja u 16 časova počinje ispod Brankovog mosta, sa strane starog grada. Provozaj se, probaj holandske palačinke i učestvuj u promociji vožnje bicikla u urbanom okruženju.  

Na događaju će te dočekati organizatori - visoki predstavnici Ujedinjenih nacija u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Holandije i udruženja Ulice za bicikliste. Svoje prisustvo možeš da potvrdiš na mejl milica.novakovic@un.org pre 2. juna.

Prednosti vožnje bicikla

Na ličnom nivou, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, omogućuje da brzo pređemo kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje. Pored toga, vožnja bicikla nas čini srećnim. Na nivou ekonomije, kompanije znaju da zaposleni koji voze bicikl do posla ređe uzimaju bolovanje, kreativniji su i imaju tendenciju da budu srećniji. Konačno, na nivou urbanog planiranja i razvoja, vožnja bicikla može da unapredi grad u kome živimo smanjenjem buke i vazdušnog zagađenja, zastoja u saobraćaju i prostora za parkiranje.

Ukratko, vožnja bicikla je zdrava, pristupačna i pogoduje životnoj sredini i samim tim ima prednosti za sve. Zato bi svi trebalo da učestvujemo u stvaranju boljih uslova za bicikliste i da odigramo ulogu u razvoju urbanog biciklizma. Važno je da proširimo već postojeću kulturu biciklizma među stanovništvom i da informišemo javnost o prednostima biciklizma za građane i gradove, uz učešće građana, gradskih i državnih vlasti, nevladinih organizacija i preduzeća.

O Međunarodnom danu bicikla

Generalna skupština je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju.

Najnovije