Informiši se

POČINJE 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL ZELENE KULTURE GREEN FEST

POČINJE 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL ZELENE KULTURE GREEN FEST

Dvanaesti Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” će biti održan od 08. do 15. novembra, u onlajn izdanju, pod sloganom Klimatska uzbuna. I ove godine, svi sadržaji će biti besplatni, i dostupni na internet portalu Festivala (www.greenfest.rs).

Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, i srodne teme, moći ćeš da pogledaš ukupno 7 dugometražnih i 34 filma srednjeg i kratkog metra, 5 panel diskusija i jednu virtuelnu izložbu.

Na festivalu ćeš moći da pogledaš filmove poput višestruko nagrađivanog Jednom kada saznaš, o klimatskim promenama i smanjenju resursa, zatim Ustajemo koji kroz razgovore sa brojnim, poznatim i nepoznatim ljudima, poput muzičara Mobija, Dalaj Lame, Tonija Robinsa, Ričarda Brensona i DJ Spukija, prikazuje nove modele uspeha i napretka koji nam mogu pomoći na putu čovečanstva da napokon napravi budućnost kakvu svi zaslužujemo. Film 2040 je priča o nadi koja posmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića, zatim film Ofir – zemlja blaga koji je poetična, ali dramatična oda neizbrisivoj žeđi za slobodom, kulturom i suverenitetom; film osvetljava najveći sukob na Pacifiku od Drugog svetskog rata, otkrivajući vidljive i nevidljive lance kolonizacije, i njene trajne cikluse fizičkog i psihološkog ratovanja. Film Duša bicikliste otkriva vrednosti koje se gube u našem savremenom društvu, kao što su važnost prijateljstva, ekologija, vrednovanje starog, minimalizam i druge važne premise za postizanje jednostavnijeg i ispunjenijeg života onime što je zaista važno. Jedan od „najukusnijih“ filmova na festivalu Kuvanje odbačene hrane prati reditelja, aktivistu i kuvara Davida Grosa na putovanju kroz Evropu na kojem učimo šta se sve baca od hrane i koji su to razlozi.

Filmovi kratkog i srednjeg metra svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Gotovo 95% ovog programa su filmovi iz 2020. i 2021. godine i raspoređeni su u tri kategorije – kratki metar, srednji metar i animirani film.

Obrazovni program festivala donosi sjajne razgovore sa našim najvećim stručnjacima na različite teme. Sve panel diskusije će biti emitovane uživo na facebook stranici festivala. Serija razgovora, pod nazivom „Akcija za klimu ODMAH“, počinje 08. novembra u 19 časova, kada se održava prvi panel – „Klimatska akcija i COP26“. Klimatske promene postaju sve ozbiljnije, i posledice već osećamo. Saznaćeš kako napredujemo u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma i kako izgleda budućnost izmenjene klime.
Kroz ovaj razgovor nas vode Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske unije, Aleksandar Macura iz RES fondacije, Nemanja Milović urednik portala Klima101, dr Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta i Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Energetska tranzicija sa sobom ne nosi samo napuštanje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, već znači i decentralizaciju i demokratizaciju energetskog sistema. Pored velikih elektrana, ekspanzija obnovljivih izvora, a posebno solarne energije, omogućava i građanima da zauzmu važno mesto u procesu proizvodnje električne energije. Na koji način je to moguće saznaćeš na panelu Kako građani postaju proizvođači električne energije? (09.11, u 19 časova) u razgovoru sa Slobodanom Jerotićem direktorom JKP Toplana–Šabac, Anom Džokić i Đorđem Samardžijom iz Energetske zadruge Elektropionir, dr Vukom Radmilovićem sa Tehnološko-metalurškog fakulteta i Nemanjom Milovićem urednikom portala Klima 101.

U okviru panel diskusije Nevidljivi urbanizam klimatskih promena (12.11, u 19 časova) saznaćeš kako da uvidi građana o klimatskim promenama utiču na aktuelne pravce razvoja grada, da li je saradnja različitih aktera i donosioca odluka – utopija ili nužnost pri budućim razmatranjima klimatskih promena u gradovima? Na panelu učestvuju dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta, dr Tanja Adnađević, iz projekta TeRRIFICA u Srbiji, dr Ivan Simić sa Arhitektonskog fakulteta, dr Iva Čukić iz Ministarstva prostora, i Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo kulture RS, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

Izvor: ekolist.org

Najnovije