Informiši se

O NACRTU ZAKONA O RADNOJ PRAKSI SA MLADIMA: POZIV NA KONSULTATIVNI SASTANAK

O NACRTU ZAKONA O RADNOJ PRAKSI SA MLADIMA: POZIV NA KONSULTATIVNI SASTANAK

Od 3. do 23. decembra traje javna rasprava u vezi Nacrta zakona o radnoj praksi, najvažnijeg normativnog akta koji se odnosi na regulisanje prvih radnih iskustava mladih. Tim povodom, Beogradska otvorena škola u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije organizuje konsultativni sastanak sa mladima i predstavnicima mladih. Cilj je da u procesu budu uključeni svi, a najviše oni kojih se ovaj Zakon tiče.

O radnim praksama ćemo pričati u ponedeljak, 20. decembra putem Zoom-a, a prijava za događaj je dostupna putem OVOG linka.

Na događaju ćemo diskutovati o aspektima Nacrta zakona koji su od prioritetnog značaja za mlade kao što su: trajanje radne prakse, visina nadoknade, potvrde o završenoj praksi i drugim važnim pitanjima koji se nalaze u predloženom Nacrtu zakona o radnoj praksi.

Paralelno sa ovim događajem, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi javnu raspravu koja traje do 23. decembra 2021. Do ovog roka bićete u prilici da dostavite svoje priloge, sugestije i komentare putem zvanične forme dostupne OVDE.

Takođe, predlozi, sugestije, inicijative i komentari, mogu se dostaviti Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na e-mail adresu: javna.rasprava@minrzs.gov.rs i/ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd.

Tim povodom, organizuju se prezentacije i stručne rasprave u sledećim gradovima:

  • Novi Sad, ponedeljak 13. decembar, u periodu od 12 do 14 časova, u prostorijama Media info centra u SPENS-u, Sutjeska 2/I;
  • Niš, utorak 14. decembar, u periodu od 12 do 14 časova, Deli prostor, Davidova 2a;
  • Beograd, petak 17. decembar, u periodu od 10 do 12 časova, u sali Amfiteatar u zgradi Narodne banke, Nemanjina 17 (kod Trga Slavija).

Svi zainteresovani za učešće na prezentaciji Nacrta zakona i stručnim skupovima treba da blagovremeno dostave svoju prijavu sa naznakom grada gde će prisustvovati prezentaciji i stručnoj raspravi o Nacrtu zakona na e-mail adresu: javna.rasprava@minrzs.gov.rs

Pravni okvir za regulisanje praksi je značajan kako bi se sprečile zloupotrebe i obezbedio kvalitet, kao što to pokazuju prethodne pravne analize i istraživanja BOŠ-a. Kako bi se došlo do adekvatnog rešenja važno je da bude sproveden široki konsultativni proces uz učešće zainteresovane javnosti, te vas pozivamo da svojim komentarima doprinesete unapređenju kvaliteta Nacrta zakona  radnoj praksi.

Više informacija o ovoj temi pronađi na sajtu Radne prakse.

Najnovije