Informiši se

Šta je plogging?

Šta je plogging?

Ako si trkač/ica ili šetač/ima verovatno te nije ostavila ravnodušnim činjenica koliko su nam putevi, šume, parkovi zagađeni smećem. Da ne spominjemo neke trke posle kojih ponekad ostaju čak i deponije na stazama.

Šta je Plogging

Naime reč plogga potiče iz Švedske i kombinacija je reči podiži i trči, a opisuje aktivnost kojom u toku trčanja skupljaš smeće svuda kuda prolaziš. Lepo i korisno zvuči, zar ne?

Formiraju se trkačke grupe

Plogging je postao popularan u zapadnim zemljama, a pogotovo u velikim gradovima gde turisti baš i ne paze gde bacaju otpad. Formiraju se grupe plogera koji trče sa vrećama za smeće, usput se savijaju po svako bačeno đubre, trpaju u svoje vreće i na kraju se ponosno i srećno slikaju sa natrpanim kesama, i naravno slike odmah kače na instagram sa oznakom #plogging.

Zanimljivo i korisno

Kako Šveđani kažu nema ničega lepšeg i korisnijeg nego kada vidiš da kroz aktivnost, koju i ovako upražnjavaš, još i očistiš ulice, eventualno spasiš i neke životinje od direktnog trovanja.

Plogging-om do sagorevanja masti

Fitnes stručnjaci kažu da je dobar i kao trening jer ima karakteristike intervalnih treninga, a istovremeno je i dobar sagorevač masti, takođe ima elemente mobilnosti jer savijanje nadole za preuzimanje smeća će proširiti domet kretanja koji koristite, sve u svemu tri u jedan je.

Plogging u Srbiji

U Beogradu je Beogradski trkački klub već nekoliko puta podsticao svoje članove da budu odgovorni pa su organizovani posebni plogging treninzi, jer ako neko prolazi svakodnevno pored bačenog otpada to su trkači.

Dragoljub Milosavljević iz Beogradskog trkačkog kluba (BRC) izjavio je za BBC na srpskom: Najgore bude tokom kasnog proleća ili ranog leta, kada opadne nivo reke, pa na obali ostane mnogo plastičnih flaša, kesa i koječega, zbog toga smo nekoliko puta organizovali treninge tokom kojih smo i čistili obalu - bilo je i do 300 velikih kesa punih otpada.

Budi svestan/svesna svoje okoline pa svoje smeće bacajte na određeno mesto za to, i već ste nešto učinili za svoju zemlju. Ako nemate društvo za to, uvek se možete priključiti BRC Školi trčanja ili nekom crazy trkačkom pokretu kao što je npr. trail cleaner, uglavnom treba samo da otvorite oči i srca i kad god imate priliku pokupite đubre!

 

Najnovije