Informiši se

Stiže onlajn informativno-edukativna platforma „IRIDIUM“ o rodnoj ravnopravnosti

Stiže onlajn informativno-edukativna platforma „IRIDIUM“ o rodnoj ravnopravnosti

Kako bi došli do što većeg broja mladih koji su zainteresovani za temu rodne ravnopravnosti, organizacija IRIDA iz Novog Sada pokrenula je informativno-edukativnu platformu IRIDIUM. Platforma će javnosti biti dostupna u aprilu, a preko nje će mladi moći da se informišu o ovoj temi, ali i da uče i sprovode akcije na terenu uz obuke i mentorsku podršku.

IRIDA je žensko udruženje koje prvenstveno radi sa mladima - sa devojkama i sa mladićima. Cilj organizacije je da mlade aktivira i da ih angažuje u oblasti rodne ravnopravnosti, kaže jedna od pokretačica Tamara Banjac. Ključno je, dodaje, prići mladima na odgovarajući način i pričati o temi njihovim jezikom.

Naše iskustvo do sada je pokazalo da oni jesu zainteresovani ukoliko im se pristupi na odgovarajući način, odnosno ako se o ovoj temi priča njihovim jezikom, ako se kreiraju sadržaji koji su njima zanimljivi, koji su interesantni, koji oni prosto mogu da lako konzumiraju i ako koristimo kanale koji oni koriste, dodaje Banjac.

Tamara Banjac

U razgovorima sa mladima zaključili su da mladi žele sadržaj koji im je dostupan kad njima odgovara i to je najčešće onlajn, kaže Velimir Milošev iz ove organizacije. Tako su i došli na ideju da osmisle informativno-edukativnu platformu IRIDIUM na kojoj će se mladi informisati, edukovati o rodnoj ravnopravnosti, a prema njegovim rečima, najznačajnije je što će moći da pokreću inicijative na terenu i time doprinesu rodnoj ravnopravnosti u Srbiji. Ova edukativna platforma namenjena je mladima od 15 do 30 godina, ali nju mogu proći i ostale građanke i građani koji su zainteresovani.

Velimir Milošev

Ideja je da svi mladi širom Srbije mogu da se prijave, da sprovode akcije na terenu, da uče zajedno sa svojim vršnjacima, uz mentorsku podršku. Ovo se odnosi na sve, na mlade u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, ali i na mlade iz manjih ruralnih sredina. Želimo da pokrijemo sve mlade u starosti od 15 do 30 godina. Naravno, ukoliko neko želi da se prijavi da pohađa obuke na platformi, a ne pripada starosnoj grupi koja je navedena, moći će da pohađa, ističe Milošev.

IRIDA se takođe u prethodnom periodu bavila i lepljenjem plakata sa SOS telefonima kako bi pomogli žrtvama nasilja. Sem toga, organizovali su i okrugli stolove, a sve aktivnosti prošle su i više nego dobro, kaže jedna saradnica IRIDE Sanja Gojević.

Sanja Gojević

Mi smo u okviru toga imali kampanju na društvenim mrežama, ali i okrugle stolove gde smo pričali o mehanizmima podrške žrtvama nasilja, pogotovo za vreme pandemije, ali nam je posebno bio značajan rad na terenu, gde smo sa građankama i građanima u Novom Sadu i prigradskim naseljima, u preko 250 lokala zalepili plakate sa SOS telefonima na kojima žrtve mogu da se jave, kaže ona.

Veliku pomoć imali su i od građana koji su, kako kažu, samoinicijativno, štampali plakate sa sajta i lepili ih u svojim zgradama i firmama.

IRIDA prvi put ima i strateški plan organizacije

U sklopu projekta Tvoje mesto u Srbiji, IRIDA je dobila podršku koja im je mnogo značila, te ističu da su najviše zahvalni na vidljivosti organizacije, kako na lokalu, tako i širom Srbije. Sem toga, izdvajaju da će ove godine po prvi put imati strateški plan organizacije, ali i razviti strategiju komunikacije.

Pomoć nam je još više značajna zato što je u suštini usmerena na izgradnju naših kapaciteta, veoma smo zahvalni na tome jer smo praktično uradili na taj način strateško planiranje. Po prvi put IRIDA ma svoj strateški plan, razvijamo strategiju komunikacije. Naše članice i članovi će proći određene obuke što će nekako naš rad u budućnosti činiti još kvalitetnijim odnosno moći ćemo da dopremo do većeg broja mladih, ali i većeg broja članova zajednice i da svi zajedno budemo aktivniji na polju rodne ravnopravnosti, kaže Banjac.

IRIDA je mlada i mala organizacija te ističu da su prvi put mogli da obezbede sebi opremu, ali i honorare za određeni broj članova u okviru tima. Izgradnja platforme IRIDIUM će pružiti mogućnost da rade sa mladima širom Srbije, ne samo sa mladima iz Novog Sada.

Izvor: MRCN

Foto: MRCN / A.Đ

Najnovije