Informiši se

Objavljen Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u RS za 2022. godinu

Objavljen Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u RS za 2022. godinu

Međunarodni dan mladih koji se obeležava 12. avgusta je važan datum za sve mlade. Tradicionalno, svake godine na ovaj datum Krovna organizacija mladih Srbije objavljuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u našoj zemlji.

Krovna organizacija mladih Srbije, kao najviše nezavisno predstavničko telo mladih, već šesti put zaredom objavljuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji. Alternativni izveštaj nastaje kao rezultat najvećeg istraživanja o mladima u Srbiji. Izveštaj se tradicionalno objavljuje na Međunarodni dan mladih – 12. avgusta.  

Istraživanje je sprovedeno u periodu od maja do jula 2022. godine i obuhvatilo je desk analizu, online upitnik za mlade (kvantitativno istraživanje) i intervjue (kvalitativno istraživanje pojedinih tema).

Teme koje su u Alternativnom izveštaju obrađene odnose se na normativni i institucionalni okvir koji regulišu prava mladih, političku participaciju i odnos političkih subjekata prema mladima, vrednosti mladih, medije, društvene mreže i aplikacije, zatim mlade u odnosu na tržište rada, obrazovanje, aktivizam, volontiranje, bezbednost i zdravlje.

Neki od najznačajnijih nalaza ovog izveštaja su:

  • 57% mladih ne zarađuje, dok svega 12% mladih zarađuje više od 80 000 RSD;
  • Republika Srbija izdvaja 0,08% svog budžeta za brigu o mladima;
  • 72% mladih smatra da izbori u Srbiji nisu fer i pošteni;
  • 74% mladih koji su prošli radne prakse nisu bili plaćeni za to;
  • 49% mladih želi da se odseli iz Srbije, dok 40% njih ne otpisuje ovu mogućnost. Najčešći razlog koji mlade zadržava u Srbiji su porodica i prijatelji.

Ovaj izveštaj je nastao u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, koji Krovna organizacija mladih Srbije realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. 

Ceo Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji možete pročitati OVDE.

Izvor: KOMS

Najnovije