Pokreni se arhiva

Otvoren drugi Međunarodni arhitektonski konkurs za mlade arhitekte – Mikro eko kuća 2022.

Otvoren drugi Međunarodni arhitektonski konkurs za mlade arhitekte –  Mikro eko kuća 2022.

Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu “Eko kuća”, raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2022. Rok za predaju radova je 1. septembar, a fond za nagrade iznosi 4.000 evra.

Drugi međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2022 namenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti.

Prema rečima predsednika mađunarodnog žirija, arhitekte Vladimira Lovrića, ”konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena”.

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za život.

Cilj projekta je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Objava rezultata konkursa biće 7. oktobra 2022, a dodela nagrada na svečanom otvaranju tradicionalne Pete međunarodne Manifestacije i Kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST (SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE), u petak, 7. oktobra 2022. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Više informacija o konkursu nađi OVDE i OVDE.

Najnovije