Lični razvoj

Žene u nauci: Mogućnosti i izazovi

Žene u nauci: Mogućnosti i izazovi

Koliko su žene i devojke značajne u nauci i kakve rezultate postižu? Kako omogućiti veće angažovanje žena u nauci i razbiti predrasude koje postoje?

O ovim temama možeš da razgovaraš na diskusiji povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, koji se obeležava 11. februara od 12 časova u EU info kutku u Nišu, Vožda Karađorđa broj 5.

Na panel diskusiji će učestvovati:

 

  • Tijana Ljubisavljević, kompanija Smartfire Block iz Кragujevca,
  • Dr Aleksandra Pavlović, prodekanica za nauku i naučno-istraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i koordinatorka projekta Evropska noć istraživača,
  • Dr Dragana Cvetković Ilić, redovni profesor Departmana za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu,
  • Emilija Stojanović, dobitnica nagrade Žene u nauci 2019. godinu
  • Danijela Vučić, moderatorka - EU info kutak Niš

 

Cilj događaja je da se ukaže na važna dostignuća žena u nauci, promovišu nagrade i priznanja koje su žene dobile i podstaknu devojčice i žene da hrabro, slobodno iskorače u svet nauke koji im pripada jednako kao i muškarcima.

Tokom diskusije biće promovisana nagrada EU za žene inovatorke koja slavi inspirativne liderke u inovacijama. Ova nagrada prepoznaje ulogu žena u inovacijama i odaje počast izvanrednim dostignućima preduzetnica koje vode inovativne kompanije. Nagrada takođe nastoji da podigne svest o potrebi za većim brojem preduzetnica i stvori snažne uzore za žene i devojke.

Diskusija će biti fokusirana na međusobne veze između rodne nejednakosti, mogućnosti i izazova sa kojima se žene u nauci suočavaju. Prepoznajući međusobnu povezanost i međuzavisnost nauke, tehnologije i digitalne ekonomije za ekonomski rast i održivi razvoj, panelistkinje će deliti svoje iskustvo i stavove o ovoj temi fokusirajući se na neka od potencijalnih rešenja.

Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da najaviš dolazak na: officenis@euinfo.rs ili telefonom na 018/254-461 najkasnije do 10. februara u 17 časova.

Tekst i fotografija preuzeti su odavde. 

Najnovije