Lični razvoj

Zločini iz mržnje i uloga omladinskih organizacija

Zločini iz mržnje i uloga omladinskih organizacija

I ovog utorka, Krovna organizacija mladih Srbije, organizuje edukativni vebinar za mlade, a tema su zločini iz mržnje.

Zločini iz mržnje predstavljaju nasilno kršenje ljudskih prava i izuzetno su štetni za zajednicu koja neguje različitost i toleranciju. Društvo u kom živimo se poslednjih godina susreće sa porastom krivičnih dela zasnovanih na mržnji naročito među mladima.

O zločinima iz mržnje govoriće Milica Borjanić.

U Republici Srbiji je krajem 2012. godine usvojen član 54a Krivičnog zakonika Republike Srbije kojim je uvedena kao posebna obavezujuća otežavajuća okolnost za izricanje kazni za dela počinjena iz mržnje na osnovu rase, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Na ovom vebinaru mladi će imati priliku da čuju šta se podrazumeva pod zločinima iz mržnje kroz primere iz svakodnevnog okruženja, na koji način se sve mladi susreću sa zločinima iz mržnje, a da toga nisu ni svesni, kako da se reaguje ukoliko se susretneš sa zločinom iz mržnje bilo kao posmatrač ili žrtva, kao i kakva je dosadašnja praksa Republike Srbije po ovom pitanju.

Takođe, udruženja mladih i za mlade će imati priliku da čuju na koje načine se mogu baviti ovom temom, kao i koje se organizacije civilnog društva koje se bave ovom temom i kojima mladi mogu da se obrate.

Konkretne teme o kojima će se govoriti jesu sledeće:

  • Razumevanje pojma i identifikovanje
  • Zakonski okvir i praksa Republike Srbije
  • Uloga civilnog sektora
  • Mladi i zločini iz mržnje
  • Bezbednosna kultura i prevencija

Vebinar će se održati u utorak, 19. maja sa početkom u 18 časova. 

Vebinar je potpuno besplatan i biće održan na Zoom platformi, a sve što treba da uradiš je da se prijaviš putem ovog linka.

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije