Mladi i mediji

Partneri 2021/2022

Oblakoder i Beogradski centar za ljudska prava: Anti-fejk

Oblakoder i Beogradski centar za ljudska prava: Anti-fejk

Cilj projekta usmeren je na osnaživanje mladih i njihovo osposobljavanje da se samostalno snalaze i orijentišu u medijskom i digitalnom prostoru kroz jačanje znanja i veština u oblasti medijske i informacione pismenosti. 

Mladi, koji u veoma ranom dobu pristupaju medijima i društvenim mrežama, neretko nemaju dovoljno znanja o propagandnim tehnikama i metodama manipulacije koje su prisutne kako na mrežama, tako i u medijima. Mladi često nisu u stanju da prepoznaju lažne vesti, a na osnovu svoje internet sredine stvaraju sliku o svetu koji ih okružuje. Upravo zbog tog neznanja, njihova osnovna ljudska prava, posebno pravo na informisanost bivaju ugrožena.

Kako bi pokušao da utiče na osnaživanje mladih i osvešćivanje ovog problema, Oblakoder u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava pokrenuo je projekat Anti-fejk – program osnaživanja mladih u oblasti medijske i informacione pismenosti, koji teži da doprinese osamostaljivanju mladih u medijskom i digitalnom prostoru.  

Edukacija u ovoj oblasti je ključna i mora biti prilagođena logici i jeziku mladih, a Oblakoder već tri godine mladima uspešno predstavlja kompleksne društvene probleme i pitanja koja utiču na njihov život, dok Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava organizuje edukativne programe za mlade. 

Projekat se realizuje od 1. oktobra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.


Oblakoder je onlajn magazin namenjen mladima koji je nastao 2018. godine na inicijativu grupe mladih novinara/ki. Osnovni ciljevi Oblakodera jesu stvaranje platforme i prostora za ideje i glas mladih iz Srbije i regiona, osnaživanje mladih i kulture mladih u Srbiji, kao i osnaživanje mladih novinara/ki. Oblakoder se zalaže za angažovano i dostojanstveno novinarstvo po meri mladih u Srbiji, a ključne vrednosti medija jesu solidarnost, ravnopravnost (rodna i socijalna), dostojanstveno novinarstvo i borba za opstanak kulture. 


Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava nastao je 2014. godine sa ciljem izgradnje solidarnog društva jednakih šansi, društva u kome se poštuju ljudska prava i svi mladi ljudi ostvaruju svoje pune kapacitete. Kroz intenzivan rad, Omladinski program je sproveo više stotina edukativnih radionica, seminara i treninga za mlade, kao i za nastavnike, omladinske radnike i trenere širom Srbije i ostvario velike pomake na polju omladinske politike i participacije mladih u procesima odlučivanja, zagovarajući inkluzivnost, jednakost i poštovanje ljudskih prava.