Mladi i mediji

Partneri 2021/2022

EPuS i Novinska agencija BETA: Zaslužujem da znam – multikulturalizmom do jače demokratije

EPuS i Novinska agencija BETA: Zaslužujem da znam – multikulturalizmom do jače demokratije

Projekat stvara prostor za temeljno, pravovremeno i efikasno informisanje mladih o značaju razvoja vrednosti multikulturalizma u društvu, kao i prakse interkulturalne razmene u multikulturalnim zajednicama.

Mladi u Srbiji nemaju razvijenu svest o značaju kulturnih raznolikosti, što je posledica izostanka teme interkulturalizma u medijima, nerazvijenog aktivizma kod mladih u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava i nepostojanja interkulturalnog obrazovanja u formalnim nastavnim programima. Mladi u Srbiji najčešće nisu u kontaktu sa svojim vršnjacima koji pripadaju drugim kulturama, pa u omladinskom društvu retko ima onih koji pripadaju nedominantnoj kulturi. Preko 40 odsto mladih u Srbiji smatra da to što su Srbi, u potpunosti opisuje njihov identitet, dok jedna petina mladih smatra da bi gubitak nacionalnog identiteta bio neizbežan ukoliko Srbija postane članica Evropske unije.

Projekat Zaslužujem da znam – multikulturalizmom do jače demokratije ne samo što stvara prostor za temeljno informisanje mladih o značaju razvoja vrednosti multikulturalizma u društvu, već stvara i resurse za omladinske OCD i OCD za mlade za razvoj inovativne metodologije za rad i učenje mladih o konceptu interkulturalizma i kulturnih raznolikosti širom Srbije. Ovakvi napori dugoročno doprinose razvijanju svesti i informisanosti mladih o značaju razvoja demokratskih vrednosti i praksi u zajednici, za celokupan razvoj društva u Srbiji.  

Projekat se realizuje u periodu od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine.

 

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je samostalna i dobrovoljna društvena organizacija građana Srbije. Osnovana je 1992. godine, kao nevladina, nepartijska i neprofitna organizacija. EPuS je nezavisna ustanova demokratskog javnog mnjenja i oblik okupljanja građana koji se zalažu za miroljubivu, demokratsku, sveevropsku integraciju, kao i za demokratsku i modernu Srbiju kao deo Evrope. Od 1993. godine Evropski pokret u Srbiji je punopravni član Međunarodnog evropskog pokreta koji se ubraja u međunarodne nevladine organizacije sa velikom tradicijom. EPuS ima 650 individualnih i 12 kolektivnih članova, mrežu od 14 lokalnih veća i svake godine širi svoju individualnu i kolektivnu bazu članova. 

 

Novinska agencija Beta je medijska kuća u privatnom vlasništvu sa tradicijom objektivnog i nepristrasnog informisanja od 1994. godine. Betinina uređivacka politika je nezavisna od političkih i ekonomskih pritisaka, zasnovana na poštovanju prava, etičkog kodeksa i najviših standarda novinarske profesije. Misija Bete je unapređenje civilnog društva u Srbiji, kroz podsticanje odgovornog i etičkog informisanja. Cilj agencije je pravovremeno, objektivno i profesionalno izveštavanje o svim važnim događajima u Srbiji, regionu i svetu. Poseban aspekt Betinih aktivnosti u pogledu podsticanja demokratskih procesa, razvoja civilnog sektora i poštovanja ljudskih i manjinskih prava je implementacija društveno relevantnih projekata.