Mladi i mediji

Partneri 2021/2022

Infovranjske i Aktivisti iz komšiluka: Aktivizam i mladi – Da južnije ne bude tužnije

Infovranjske i Aktivisti iz komšiluka: Aktivizam i mladi – Da južnije ne bude tužnije

Projekat teži da poboljša infomisanje i uključivanje mladih u javne diskusije i ojača građanski aktivizam među mladima u lokalnoj zajednici, kao i da poboljša standarde u izveštavanju i istraživačkom novinarstvu.

Kroz projekat Aktivizam i mladi – Da južnije ne bude tužnije edukacijom koju će sprovoditi Aktivisti iz komšiluka i informisanjem koje će sprovoditi portal InfoVranjske.rs teži se uticanju na donosioce odluka, ali i osnaživanju mladih u organizacijama ili formalnim i neformalnim grupama, kako bi mogli da se uključe u rešavanje problema koji ih se tiču.

Na ostvarivanju navedenih ciljeva, partneri će raditi kroz aktivnosti medija, koji treba da informišu mlade, što predstavlja jedan od najvažnijih stubova demokratskog društva i aktivnih mladih. Kroz aktivnosti OCD za mlade radiće se na motivisanju mladih, uz prenošenje neophodnih znanja iz domena omladinske politike, te stvaranje uslova za učestvovanje mladih u procesima u kojima se donose odluke u vezi sa njihovim pravima i potrebama. 

Mladi koji će direktno i indirektno učestovati na ovom projektu biće osnaženi da se uključe u poboljšanje svog položaja u lokalnoj zajednici, kroz povećanje svesti o značaju omladinskih problema i izmenama lokalnih javnih politika.

Projekat se realizuje u periodu od 1. oktobra 2021. godine do 31. maja 2022. godine.

 

Tim za razvoj i integracije osnovan je 2004. godine u Vranju, kao udruženje građana koje se bavi pitanjem položaja Roma na jugu Srbije. Tim za razvoj i integracije pokrenuo je prvi mediji nevladinog sektora u Vranju, portal InfoVranjske.rs.  Portal InfoVranjske je najčitaniji portal u Pčinjskom okrugu na srpskom jeziku, sa preko 80 vesti nedeljno. Pored portala, InfoVranjske poseduju i svoje prostorije u kojima se nalazi i Medijsko sklonište, studio i redakcija. Misija portala InfoVranjske.rs je nezavisno i objektivno izveštavanje na dnevnom nivou. 

 

Aktivisti iz komšiluka su mlada organizacija osnovana 2021. godine, koja je u lokalnoj zajednici pre toga delovala kao neformalna grupa, okupljajući ljude oko realizovanja važnih projekata. Fokus rada okrenut je ka poboljšanju uslova života mladih u lokalnoj zajednici koji indirektno doprinose i poboljšanju uslova života za sve kategorije društva.