Mladi i mediji

Vesti

Hoćemo li moći da pristupamo društvenim mrežema?

Hoćemo li moći da pristupamo društvenim mrežema?

Oblakoder magazin pokrenuo je #antifejk kampanju koja je deo projekta "Anti-fejk - program osnaživanja mladih u oblasti medijske i informacione pismenosti" i koja će biti aktivna u narednih sedam meseci.

Kampanja je pokrenuta kroz objavljivanje lažne vesti sa naslovom “Više nećete moći da pristupate društvenim mrežama kao do sada” koja je izazvala burne reakcije publike na društvenim mrežama Oblakodera. Za manje od sat vremena, više od predviđenog broja ljudi pročitalo je vest, te je Oblakoder objavio i demanti, vest u kojoj se objašnjava da je lažna vest služila radi skretanja pažnje na problem rasprostranjenosti lažnih vesti. U tekstu Lažna vest o društvenim mrežama – početak Oblakoderove #antifejk, objavili su da je u pitanju lažna vest i obrazložili tehnike koje su koristili pri kreiranju iste, koje predstavljaju dominantne tehnike manipulacije pri objavljivanju lažnih vesti.

Nakon toga, Oblakoder je pozvao i mlade da učestvuju u #antifejk kampanji kroz tekst u okviru koga detaljno objašnjavaju kako mladi mogu učestvovati u kampanji. 

U narednom periodu Oblakoder će se potruditi da animira publiku kako bi bila što zainteresovanija da učestvuje u #antifejk kampanji. 

Najnovije