Mladi i mediji

Vesti

Da bude(š) manje fejk prijavi se na #antifejk trening

Da bude(š) manje fejk prijavi se na #antifejk trening

Koje medije pratiš? Iz kojih izvora se informišeš i da li proveravaš te informacije? Da li umeš da razlikuješ informaciju od manipulacije, prepoznaš spinovanje i propagandu? Kada je ŠOKANTNO i SKANDALOZNO postalo prihvatljivo, i šta možeš da uradiš povodom toga?

Ukoliko si mlada osoba iz Beograda, Lapova, Ivanjice, Sokobanje, Bačkog Petrovca ili Gornjeg Milanovca, pridruži se jednodnevnom, besplatnom treningu i nauči više o medijskoj pismenosti u digitalnom prostoru, kroz konkretne primere i rad u grupi.

Šta ćeš dobiti učestvovanjem na treningu?

#antifejk trening ima za cilj da ti prenese veštine kritičkog čitanja medijskih sadržaja u digitalnom prostoru, kao i konkretne veštine dekonstruisanja medijskih sadržaja, sa posebnim osvrtom na primere iz tvog lokalnog okruženja. Ovakva znanja i veštine će ti pomoći da prepoznaš različite tipove manipulacija i dezinformacija, čitaš između redova i odgovorno se odnosiš prilikom konzumiranja i deljenja sadržaja na internetu. Za učestvovanje u #antifejk treninzima nije ti potrebno nikakvo predznanje, a na kraju završene obuke dobićeš i sertifikat o učešću.

Kome je namenjen #antifejk trening?

Trening je namenjen prvenstveno mladima od 18 do 30 godina iz Beograda, Lapova, Ivanjice, Sokobanje, Bačkog Petrovca i Gornjeg Milanovca, ali i drugim mladim ljudima koji žele da unaprede svoje veštine snalaženja u digitalnom medijskom prostoru.

Ko vodi #antifejk treninge?

Treninge sa mladima vodiće Milena Popović i Jovana Prešić, novinarke Istinomera koje se godinama bave analizom medijskih sadržaja i fenomenom lažnih vesti. Svaki #antifejk trening se sastoji od tri kraće radionice prilagođene potrebama mladih, a datumi održavanja treninga su:

  • 2.2. Gornji Milanovac (online)
  • 7.2. Sokobanja (online)
  • 11.2. Ivanjica (online)
  • 21.2. Bački Petrovac
  • 25.2. Lapovo
  • 28.2. Beograd

Kako da se prijavim?

  • Popuni kratak upitnik najkasnije dva dana pred termin treninga. 
  • Na tvoju adresu iz prijave stići će program treninga i materijali za rad;
  • Zbog dinamike rada broj učesnika/ca je ograničen, pa ti savetujemo da svoje mesto na treningu zauzmeš što pre;
  • Ukoliko imaš dodatnih pitanja piši nam na mejl youth@bgcentar.org.rs.

Napomena: Zbog trenutne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom, još uvek nije utvrđeno da li će treninzi u Beogradu, Lapovu i Bačkom Petrovcu biti održani online ili uživo. Svi učesnici/ce će blagovremeno biti obavešteni o detaljima održavanja radionica.

Projekat Anti-fejk – program osnaživanja mladih u oblasti medijske i informacione pismenosti nastao je uz podršku Beogradske otvorene škole, a zajedno ga sprovode Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava i magazin Oblakoder.

#antifejk #mladiimediji

Najnovije