Mladi i mediji

Vesti

Uspešno završen trening „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“

Uspešno završen trening „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“

Nacionalni trening u organizaciji Bečejskog udruženja mladih, od 27. do 30. januara na Fruškoj gori, okupio je 20 učesnika i učesnica organizacija civilnog društva mladih i za mlade iz cele Srbije, koji su imali priliku da uče o dekonstrukciji lažnih vesti i lokalnom aktivizmu. 

Predavanja su vodili predstavnici Novosadske novinarske škole i Bečejskog udruženja mladih, a cilj treninga bilo je podizanje kritičke svesti mladih na temu lažnih vesti, kao i unapređenje angažovanja mladih na aktivnostima koje doprinose poboljšanju medijske i informacione pismenosti.

Polaznici su na treningu učili i o omladinskom liderstvu, politici i aktivizmu, a zajedničkim radom u grupama su kreirali akcije i prezentovali svoje ideje drugim učesnicima. Koji su to alati za borbu protiv dezinformacija, na kom nivou se nalati participacija mladih u lokalnoj zajednici, kako mapirati i mobilisati lokalnu zajednicu bile su još neke od tema koje su upotpunile ovaj trening. Odgovor na pitanje šta je to medijska pismenost, odnosno medijski pismeni građanin, predstavila je Darija Stjepić iz Novosadske novinarske škole.

Medijski pismeni građanin bi bio onaj koji ume da prepozna lažnu vest, propagandu, neku manipulaciju u medijima. Dakle onaj koji na neki način kritički iščitava sadržaj iz medija, koji nije skeptičan prema svemu što čuje i prema svakom izvoru, ali i koji ne veruje svemu tako lako i poznaje određene mehanizme gde, šta i kako može da proveri, šta je ono što jedan novinarski tekst treba da sadrži da bi ta vest bila relevantna, objašnjava Darija i dodaje da je oduševljena angažovanjem učesnika na ovu temu, kao i njihovom energijom da doprinesu zajednici.

Utisci polaznika i polaznica treninga su takođe pozitivni kao i utisci predavača, i svi dele mišljenje da će im obrađene teme značiti u budućnosti i daljem radu.

Moja očekivanja pre dolaska na trening bila su da se upoznam malo više sa načinima na koje mogu da otkrivam medijske manipulacije i ta očekivanja su ispunjena. Smatrao sam za sebe da sam prilično medijski pismen, ali sada shvatam da radom na sebi uvek može da se postigne više, navodi Dejan Bagarić iz Omladinsko-studentske akcije koji u nastavku govori da je kod mladih osoba u njegovoj lokalnoj zajednici medijska pismenost većinom razvijena, ali da je kod svake generacije drugačije, te da je kod starijih osoba poprilično nerazvijena.

O razvijenosti medijske pismenosti mišljenja su dosta različita, a kako navodi Jana Perić ispred udruženja građana Svet reči iz Velike Plane, u njihovoj lokalnoj zajednici ova tema nikada nije pokrenuta.

Nažalost, medijska pismenost u mojoj lokalnoj zajednici nije dovoljno razvijena, nismo nikada pričali o ovome niti smo imali ikakve organizacije koje bi se bavile ovom temom. Kad sam došla ovde nisam bila nešto preterano informisana i tek sam sada čula mnogo drugih pojmova o kojima nisam do sada razmišljala. Mislim da bi i po školama trebalo da se priča o ovim temama, a kasnije da se prave i posebne organizacije koje bi pomogle mladima. Najzanimljivije na treningu bile su mi alatke koje smo koristili i mislim da će mi to najviše i služiti kada budem istraživala, rekla je Jana.

Pored širenja lažnih vesti, kako navodi Ivan Subotić iz FakeNews Tragača, veliki problem je i položaj mladih u medijima koji je izuzetno poražavajuć.

– O mladima se izuzetno retko izveštava u pozitivnom kontekstu i vrlo malo sadržaja se zapravo odnosi na probleme mladih. Retko se pojavljuju žanrovi analitičkog karaktera. KOMS-ovo istraživanje pokazuje kako se o mladima ne izveštava osim kada umru, siluju, prodaju drogu, pozitivnog konteksta gotovo da i nema, navodi Ivan i govori da se u jednom istraživanju u kom je učestvovao, kao pozitivna stvar tretirao govor o uspesima i pozitivnim osobinama, nažalost, preminule mlade osobe.

Nakon uspešno završenog treninga, polaznici nastavljaju dalji rad kroz realizaciju lokalnih kampanja i akcija na temu lažnih vesti, kako bi svoje stečeno znanje preneli mladima u svojoj lokalnoj zajednici.

Finalni produkt treninga, na kom su aktivno radili mladi iz 10 organizacija civilnog društva Srbije, od Subotice pa do Pirota, jeste kampanja koja ima za cilj da u njihovim lokalnim sredinama podigne svest mladih, ali i ostalih građana i građanki, o važnosti medijske pismenosti, prepoznavanja i dekonstrukcije lažnih vesti, kao i da ukaže na to da, iako građani nisu direktni kreatori obmanjujućeg sadržaja, svojim postupcima na internetu, poput deljenja teksta ili objave, mogu biti saučesnici, navodi Gordana Adamov ispred Bečejskog udruženja mladih.

Ona kaže da će se kampanja realizovati tokom marta i aprila, a da im sada predsttoje onlajn radni sastanci, kreiranje vizuala i edukativnog sadržaja na čemu će aktivno raditi narednih mesec dana. Iako zvuči pomalo naporno, sa ovakvom grupom mladih ljudi, njihovim znanjem, entuzijazmom i kreativnošću, verujem da će proces pred nama biti uzbudljiv, a rezultati kampanje odlični, navodi Gordana i dodaje da je bila privilegija raditi sa ovako angažovanom grupom mladih.

Projekat Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti sprovode Bečejsko udruženje mladih i FakeNews Tragač u okviru programa Mladi i mediji za demokratski razvoj Beogradske otvorene škole uz podršku Kraljevine Švedske.

 

Najnovije