Mladi i mediji

Vesti

Interkulturalizam: strah od nepoznatog

Interkulturalizam: strah od nepoznatog

Mladi iz Srbije i različitih država Bliskog istoka ciljna su grupa Kratkog vodiča o interkulturalnosti, prihvatanju i zajedništvu – susreti predstavljenog tokom januara u Beogradu. 

Autor vodiča Demir Mekić, sociolog i trener,  navodi da je vodič  namenjen onim mladim ljudima koji postavljajući pitanja o tome kako se identifikuju i na koji način vide svet oko sebe, pokušavaju da odgovare na pitanje šta je interkulturalnost.

Izvor: Beta

Po mišljenju Mekića, iako živimo u multikulturom društvu, ono nije interkulturno jer su, kako  ocenjuje,  slabe veze izmedju različitih kulturnih, etničkih i nacionalnih zajednica.

Ono što nas, čini mi se, deli od toga da budemo zaista u pravom smislu interkulturalno društvo jeste strah, jeste sve ono što nas okružuje i govori nam da bi trebalo da se plašimo jedni drugih, navodi Mekić.

Prema mišljenju Mekića u ovo vreme velikih društvenih promena, kao što su migracije, mladi ostaju zapitani šta da rade i kako da se ponašaju pri susretu sa nečim što im je nepoznato. 

Kako bi mladi iz multikulturalnih sredina bili u prilici da vide jedni druge neophodno ih je okupiti i prevazići jezičke i kulturološke barijere, napominje Mekić.

Kao primer dobre prakse, sjajan metod da se mladi okupe navodi animirani film Ka Suncu koji je nastao kao deo igrane predstave Bajka o dečaku u okviru programa CoolTour Tube.  

Izvor: Beta

Realizacija programa okupila je mlade iz različitih sredina da zajedno nešto rade i pokazalo se da je takav metod od neprocenjive važnosti „za mlade ljude koji su u riziku - mlade ljude koji možda u tom trenutku ne mogu da komuniciraju jer se ne razumeju , (gde) postoji neka jezička barijera, tako da je ovo bio zapravo sjajan metod“, navodi Mekić. 

Prema Mekiću interkulturalna komunikacija je izazovna, jer, kako navodi, upoznavanjem nekoga čije kulturne norme i poglede na svet možda ne razumemo -  izlazimo iz zone komfora

Po pravilu izvor učenja je otvaranje ka novim idejama i iskustvima, pogledima na svet i u tom procesu se dešava i lični razvoj, onih koji u njemu učestvuju, ističe Mekić. 

Izvor: Beta

Rekao je i da se, pri tome, na licu mesta vide promene.

Na licu mesta, na nekim edukativnim, kreativnim procesima, vi vidite promene, (momenat) kada spadne taj strah, kako dolazi do toga da se osobe zaista vide, razumeju i da počnu da se pronalaze ne samo po sličnostima, nego i po različitostima, da kažu - e ovo super je što smo različiti,  i nekako ih koriste kao neku vrstu prednosti, rekao je Mekić.

Kultur tjub je program za integraciju, interkulturno učenje i solidarnost mladih, koji podstiče komunikaciju i aktivnu razmenu mladih različitih kultura, etničkih zajednica i religija.

Kultur tjub je zamišljen kao neka vrsta edukativnog programa za mlade ljude koji dolaze iz Srbije, ali i mlade ljude koji dolaze iz različitih zemalja Bliskog Istoka iz Irana, Avganistana, Iraka, Sirije..., rekao je Mekić.

Kratki vodič o interkulturalnosti, prihvatanju i zajedništvu – susreti je jedan od rezultata programa “CoolTour Tube” koji sprovodi Omladinski tim Beogradskog centra za ljudska prava. 

Rad Bete podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole Mladi i mediji za demokratski razvoj.

 

Najnovije