Mladi i mediji

Vesti

Spremniji za pomirenje

Spremniji za pomirenje

Mladi su često spremniji na regionalnu mobilnost i povezivanje sa mladima iz drugih delova Zapadnog Balkana, nego njihovi roditelji ili nastavnici, izjavila je FoNetu Ivana Antonijević iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i naglasila da oni pokazuju i manji stepen predrasuda.

Ona je u serijalu razgovora Mladi i mediji istakla da je međusobno povezivanje mladih sa tih prostora višestruko značajno.

Pre svega, kako je naglasila, mladi uče o drugim kulturama, tradicijama, ljudima, hrani i mestima, ali im to povezivanje pomaže i da se suoče sa prošlošću.

Antonijević tvrdi da ono što ih povezuje jesu zajednička interesovanja i problemi koje imaju, poput nedostupnosti edukativnih sadržaja, nedostatka finansijskih mogućnosti ili problema traženja posla, ali i zaljubljivanja.

Pomenula je primer kada su se mladi iz Srbije i Albanije, u okviru jednog od programa RYCO, toliko zbližili da su i po okončanju projekta nastavili kontakt preko društvenih mreža, a kasnije se i ponovo sastali.

Čvrsto verujemo da je omladinska participacija jako važna i vidimo mlade kao aktivne učesnike svih promena koje bi trebalo da se dese ili se dešavaju u društvu, naglasila je Antonijević.

Prema njenim rečima, RYCO mnogo pažnje ulaže u ohrabrivanje nastavnika i onih koji pišu projekte da mlade uključe ne samo u realizaciju projekata, nego i u kreiranje ideja.

Kako je podsetila, RYCO je osnovalo šest vlada sa Zapadnog Balkana sa jedinstvenim ciljem da mladima sa tog područja omoguće da budu mobilni i međusobno se upoznaju.

Na taj način rušimo predrasude i sve to što je bilo iza nas, a što može da dovede do budućih konflikata i mlade dovede u nesigurnost kada su u pitanju odnosi sa drugim mladima sa Zapadnog Balkana, zaključila je Antonijević. 

Video možeš pogledati na linku.

Najnovije