Mladi i mediji

Vesti

Podrška inkluziji mladih

Podrška inkluziji mladih

Ona je u serijalu razgovora Mladi i mediji objasnila da je projekat Podrška EU aktivnom uključivanju mladih pokazatelj kako se koriste evropski fondovi za potrebe mladih ljudi i ranjivih kategorija.

Prema njenim rečima, od početka projekta 2018. godine do sada Ministarstvo rada je sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom finansija koristilo inovativne modele da bi uposlilo što veći broj mladih.

Kako je objasnila, pojekat je značajan, jer je sredstvima EU i Srbije mnogim omladinskim organizacijama i ljudima omogućen pristup ponudama i uslugama koje bi im pružile bolju budućnost kroz zapošljavanje i sticanje prakse.

Izuzetno je važno da primere dobre prakse i dobra iskustva, koje smo imali iz ovih projekata izvučemo kao pouku i da koristimo za ubuduće, naglasila je Pekmezović.

Ona je dodala da su pred Srbijom novi projekti, poput Garancije za mlade, koji će značiti još veću uključenost države sredstavima iz evropskih fondova, pri čemu će mladi imati mogućnosti da nađu nove modele zapošljavanja i samozapošljavanja.

Pekmezović je istakla da je za mlade najvažnije da imaju vere u sebe i koriste sve mogućnosti koje im pružaju ne samo institucije, već i različite organizacije.

Šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke naopomenuo je da je podrška inkluziji mladih veoma važna za EU, kao i da je srećan što je Unija podržala taj projekat, dajući 4,7 miliona evra za bolju inkluziju mladih.

Ovim programom pokušavamo da pokrenemo novi mehanizam i novi način obraćanja ugroženim licima, kako bismo poboljšali uključivanje lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva u rešavanje izazova sa kojima su suočena, zaključio je Klauke.

Video možeš pogledati na linku

Najnovije