Mladi i mediji

Vesti

Tapšanje umesto pomoći

Tapšanje umesto pomoći

Kako je istakla, izuzetak je Ministarstvo kulture, koje svake godine na konkursu za medije podrži magazin određenim sredstvima.

Budući da to nije dovoljno, morali smo da se okrenemo finansiranju magazina kroz prodaju i pretplatu, kao i iz donacija građana i društveno odgovornih kompanija, objasnila je Kosovac.

Da bi se mladi koji žive i rade na ulici ekonomski osnažili, magazin Lice ulice je pre 11 godina, kada je počeo da izlazi, uspostavio saradnju sa Svratištem za decu u Beogradu.

Počeli smo da radimo sa mladima starijim od 16 godina, iako je taj zadatak bio veoma izazovan, ali je bilo važno pomoći da mlada osoba napravi korak dalje u svom životu, ocenila je Kosovac.

Kako je objasnila, da se vrati školi i završi je, dok paralelno može da zarađuje za sebe i za svoju porodicu i nađe neki drugi posao.

U nekom trenutku shvatili smo, medjutim, da postoji prevelika potreba za ovim što radimo, pa smo odlučili da otvorimo vrata i za ostale, rekla je Kosovac.

Počeli smo da radimo sa dosta starijim ljudima, dodala je ona i precizirala da magazin danas radi sa različitim starosnim kategorijama, od 16, pa do više od 60 godina.

Kosovac ističe da je magazin nastao po konceptu uličnih novina koji postoji u više od 30 zemalja širom sveta, a prodaju ga najteže zapošljive kategorije društva.

Ti ljudi, kako je precizirala, zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka, dok se ostatak novca koristi za programe njihovog psiho-socijalnog osnaživanja, kao i štampanje novih brojeva magazina.

Sve ulične novine se na neki način bave važnim društvenim pitanjima, aktivističkim temama, pokreću različite kampanje i inicijative, sa jedinim ciljem - da svi živimo bolje, ali zajedno, naglasila je Kosovac.

Prema njenim rečima, za redakciju je izuzetno važno da sve bude transparentno, tako da se stalno radi na tome da građani budu upoznati ko su prodavci magazina Lice ulice.

Osim toga, da saznaju i šta sve u magazinu može da se pročita i šta je njegova misija, zbog čega su prodavci u obavezi da uvek nose ID kartice i prepoznatiljive prsluke sa logotipom magazina.

Trudimo se da još više pričamo u medijima i da oni pričaju svoje priče, jer će to mnogo bolje ispričati, nego što neko drugi može umesto njih, ocenila je Kosovac, a to se može pročitati i u samom magazinu.

Prema njenim rečima, magazin je, pre svega, kvalitetan proizvod koji prodavci ponosno predstavljaju, pa kupovina nije milostinja za prodavce, već je prodaja njihov posao.

Lice ulice smo svi mi, ističe Kosovac i navodi da su medju prodavcima magazina beskućnici, osobe sa smetnjama u razvoju, korisnici psihijatrijskih ustanova, bivši zatvorenici, samohrane majke, penzioneri kojima su premale penzije, oni kojima treba staž da bi uspeli da ostvare pravo na penziju i mnogi drugi.

Magazin prodaju i volonteri, ali i članovi redakcije, sačinjene od troje ili četvoro ljudi koji pripremaju magazin, mada im u tome pomažu i mladi novinari, aktivisiti, dizajneri i fotografi.

Redakcija je otvorena za svakoga ko Lice ulice vidi kao prostor za napredak, mogućnost da nešto nauči i zaradi, upozna nekoga i napravi korak dalje, naglasila je Kosovac i pozvala mlade ljude da se priključe timu magazina.

Prema njenoj oceni, Lice ulice je i dobra platforma za razvoj mladih novinara, umetnika i najrazličitijih profila ljudi.

Prodavačica magazina koja radi na dorćolskim ulicama Svetlana Petrović objašnjava kako je od kupca došla do prodavca i navodi da je imala problem sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Rekli su da ne znaju kako da me uklope i nisam mogla da dobijem posao. Kada sam prolazila Trgom Republike kupila sam magazin, čitala ga, dopala mi se tematika, pa sam se javila da ga prodajem i primili su me, prepričala je Petrović.

Međuljudski odnosi u redakciji su dobri, Svetlana ima drugove i drugarice među prodavcima, a pošto voli da se kreće i sreće ljude, taj posao je ispunjava.

Ne smetaju joj vremenski uslovi, prati prognozu, opremi se i spremna je za rad, a ponekad proda neki broj i u autobusu.

Tvrdi da magazin Lice ulice uglavnom kupuju mlađi ljudi, do 30 godina starosti i češće devojke, nego muškarci.

Video možete pogledati na linku

 

Najnovije