Mladi i mediji

Vesti

Nepristupačna pristupačnost

Nepristupačna pristupačnost

Problemi pristupačnosti koje imaju osobe sa motoričkim hendikepom najbolje se vide u domenu zdravstvene zaštite, jer mnoge zdravstvene ustanove nemaju liftove i rampe, dok se najvažnija odeljenja nalaze na višim spratovima, izjavila je FoNetu predstavnica Udruženja studenata sa hendikepom Ivana Banovački.

Kao korisnica hodalice, ona je ukazala da se svakodnevno suočava sa raznim arhitektonskim i drugim preprekama i, kao primer, pomenula Dom zdravlja Zvezdara, gde je išla na vakcinaciju.

Kako je objasnila, problem su bile brojne stepenice koje je pokušala da zaobiđe, koristeći sporedne ulaze i prostorije za zaposlene, gde pacijentima nije dozvoljen pristup.

Poseban problem za osobe sa motoričkim hendikepom je odlazak kod stomatologa ili ginekologa, jer je korisnicima, ukoliko ne postoje stomatološka stolica ili ginekološki sto pristupačni za takve osobe, veoma nezgodno da se popnu na njih, napomenula je Banovački.

Toga uglavnom nema, a ona zna i za situacije, koje nisu samo u Beogradu, da je žena pisala molbu određenom domu zdravlja da se obezbedi ginekološki sto koji je bio potreban njoj i još nekolicini žena, ali da to nije urađeno.

O problemu arhitektonske pristupačnosti u Domu zdravlja Kaluđerica svedoči predsednik Udruženja građana Naša Kaluđerica Dragoljub Krstić, gde lift ne radi već dve godine.

Čak i kada radi, vodi samo do drugog sprata, dok se osobe sa otežanim kretanjem moraju popeti stepenicama na treći sprat, gde se nalaze odeljenje za fizikalnu medicinu i druga odeljenja.

Prema Krstićevim rečima, iako postoji rampa, ona ne znači nipšta, ako sve ostalo unutar samog objekta nije pristupačno.

Vi njih morate fizički da odnesete, posebno one kategorije koje nemaju mogućnosti da se same kreću, opisao je on i podsetio da to nije problem od juče.

Prema njegovim rečima, građani i organizacije civiljnog društva nekoliko puta su pisali peticije, ali da se predsednik opštine Grocka nije odazivao, već je, kao odgovor, samo stiglo obećanje da će to biti rešeno u naredna dva ili tri meseca.

Osim toga, osoblje Doma zdravlja ne učestvuje u tranportu pacijenata, već to uglavno ostaje obaveza pratnje osoba sa hendikepom, ukazao je Krstić i ocenio da to nije ni fer, ni korektan odnos prema njima.

Jedan od meštana Kaluđerice koji se već dve godine skoro svakodnevno ima problem pristupa višim spratovima gde bi trebalo da dobije terapiju, ali nije u mogućnosti jer se kreće uz pomoć štaka, Stojadin Trajković tvrdi da ga medicinsko osoblje pregleda u automobilu, pošto ih njegova supruga obavesti da je stigao.

Predsednik Saveza udruženja pacijenata Srbije Đurica Stankov dodaje da su osobe sa otežanim kretanjem u svojevrsnom vakumu kada lift ide do određenog sprata , kao u filmu Terminal kad je onaj ostao, pa nije ni na jednoj ni na drugoj strani, tako se i oni osećaju.

On je najavio da će Savez udruženja pacijenata napisati dopis Domu zdravlja u Kaludjerici i pozvati Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana da i oni reaguju.

Video možeš pogledati na linku

 

Najnovije