Mladi i mediji

Vesti

Poražavajući položaj mladih u medijima

Poražavajući položaj mladih u medijima

Medijski pismeni građanin je onaj koji ume da prepozna lažnu vest, propagandu i manipulaciju u medijima. O tome šta je sve deo medijske pismenosti i zašto ona mora da bude deo svakodnevnice građana, razgovarali smo sa Darijom Stjepić i Ivanom Subotićem iz FakeNews Tragača.

Medijski pismeni građanin ume na kritički način da konzumira medijski sadržaj, nije skeptičan prema svemu što čuje i prema svakom izvoru, ali nije lakoveran. Uz to, poznaje i upotrebljava mehanizme u cilju provere verodostojnosti novinskog teksta.

Pored širenja lažnih vesti, veliki problem je i položaj mladih u medijima.

– O mladima se izuzetno retko izveštava u pozitivnom kontekstu i vrlo malo sadržaja se zapravo odnosi na probleme mladih. Retko se pojavljuju žanrovi analitičkog karaktera. KOMS-ovo istraživanje pokazuje kako se o mladima ne izveštava osim kada umru, siluju, prodaju drogu, pozitivnog konteksta gotovo da i nema, navodi Subotić.

O njima se retko izveštava u pozitivnom svetlu, a premalo se sadržaja bavi problemima mladih. Još su ređi žanrovi analitičkog karaktera.

Istraživanje koje je sprovela i nedavno objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) pokazuje da se o mladima najviše izveštava kada umru, siluju ili prodaju drogu.

Video možeš pogledati OVDE.

Najnovije