Mladi i mediji

Vesti

Kako proširiti medijski prostor za teme o rodnoj (ne)ravnopravnosti?

Kako proširiti medijski prostor za teme o rodnoj (ne)ravnopravnosti?

U okviru projekta Rodni reflektor za mlade – Lokalna akcija protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima, Edukativni centar – Kruševac (ECK) je, 28. februara, organizovao drugi u nizu konsultativnih sastanaka u lokalnim zajednicama u Rasinskom okrugu - sa predstavnicima i predstavnicama kruševačkih organizacija civilnog društva. Na sastanku predstavnika i predstavnica Alternativnog centra za devojke, Udruženja žena Peščanik, Udruženja Osmeh na dlanu (za pomoć i unapređenje položaja mladih sa invaliditetom), Udruženja Fakiri sa juga (Alternativni kulturni centar Gnezdo) i ECK bilo je reči o glavnim nalazima Izveštaja – Mapiranje medija u Rasinskom okrugu i pregled medijskih objava (koje se odnose na rodnu ravnopravnost i mlade).

Nakon uvida u Izveštaj, iz Alternativnog centra za devojke ocenili su, da se glavni nalazi mogu smatrati relevantnim pokazateljem trenutnog stanja. Podsetićemo, pregled objava sproveden u rubrici društvo, u četiri izabrana internet medija u Rasinskom okrugu, u toku novembra prošle godine, između ostalog, pokazao je da su rod i srodne teme na ivici vidljivosti, da su žena prisutne, u proseku, u 29,5 odsto objava, a da je za mlade medijski prostor još suženiji. Učesnici i učesnice sastanka  pozitivno su reagovali/e na pokretanje konsultacija sa medijima i organizacijama civilnog društva, uz napomenu da i ostali relevantni akteri u lokalnoj zajednici treba da budu upoznati i uključeni u ovaj proces. Kada je reč o unapređenju vidljivosti žena, mladih, roda i srodnih tema u medijskim sadržajima, izdvaja se predlog usmeren na kreiranje partnerstava/asocijacija OCD sa zainteresovanim medijima, a koja bi mogla doprineti zastupljenosti i analitičkom pristupu temama u domenu rodne ravnopravnosti.

ECK će, u martu, nastaviti organizaciju konsultativnih sastanaka u Kruševcu, Brusu i Trsteniku. Rad Edukativnog centra – Kruševac podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole Mladi i mediji za demokratski razvoj.

 

Najnovije