Mladi i mediji

Vesti

Nevidljivi birači

Nevidljivi birači

Uprkos tome što su predstavnici Udruženja studenata sa hendikepom razgovarali sa gotovo svim strankama i političkim pokretima da bi rešavanje problema studenata sa hendikepom uključili u svoje programe, to ipak nije pokazalo najbolje rezultate, izjavila je FoNetu aktivistkinja Udruženja Jovana Novaković.

Kako je objasnila, Udruženje je okviru kampanje Izaberi da glasaš i ostvariš svoje pravo informisalo i motivisalo mlade sa hendikepom da izađu na izbore i glasaju.

Posredstvom društvenih mreža, delilo je informativne sadržaje o tome kako osobe sa hendikepom mogu da ostvare svoje biračko pravo.

Prema rečima Novaković, Vodič za glasanje za osobe sa hendikepom u najvećoj meri prepoznaje one najvidljivije hendikepe, mada osobe sa najvidljivijim hendikepom čine samo 10 odsto populacije osoba sa hendikepom.

Govoreći o preprekama da osobe sa hendikepom ostvare svoje biračko pravo, ona je kao posebno veliki problem označila narušenu tajnost glasanja uz pomoć posrednika, koji po instrukciji treba da glasaju umesto osoba koja imaju oštećen vid ili su na drugi način sprečene da samostalno glasaju.

U svetu postoje primeri dobre prakse, kao što je mogućnost da osobe sa oštećenim vidom glasaju uz pomoć šablona, elektronski ili posredstvom interneta, ali izborni sistem u Srbiji još nije prepoznao i primenio te prakse, napomenula je Novaković.

Ona se pozvala i na istraživanje Crte sprovedenno posle parlamentarnih izbora 2020. godine, koje je pokazalo da čak 56 odsto biračkih mesta nije imalo arhitektonsku pristupačnost i da se taj broj nije promenio od predsedničkih izbora 2017.

Udruženje je uvereno da je to tačan podatak, jer svakodnevno dobija informacije od svojih članova o problemima sa kojima se susreću, naglasila je Novaković i predočila da su u tom sistemu možda najnevidljivije osobe sa mentalnim hendikepom.

Kako je istakla, postoji mogućnost glasanja uz asistenciju ili od kuće, ali ništa od toga njihov problem ne rešava u potpunosti.

Udruženje zbog toga, u okviru svoje kampanje, predstavlja čitav proces glasanja, kako se osobe sa mentalnim hendikepom ne bi izlagale nepoznatoj situaciji i lakše odlučile da izađu na izbore.

Nažalost, trenutno ne postoji način da se osobe sa mentalnim hendikepom aktivnije uključe u izborni proces, zaključila je Novaković.

Video možeš pogledati na linku.

 

Najnovije