Mladi i mediji

Vesti

Peti i šesti #antifejk trening okupili više od 50 mladih ljudi

Peti i šesti #antifejk trening okupili više od 50 mladih ljudi

Poslednje dane zime ispratili smo 26. i 28. februara na #antifejk treninzima za majstore/ice snalaženja u digitalnom medijskom prostoru. Tokom četiri sata online obuke mladi su sa trenerskim parom novinarki Istinomera diskutovali o medijskoj i digitalnoj pismenosti, novinarskim standardima, kritičkom promišljanju i deljenju sadržaja na društvenim mrežama.

Kroz aktuelne primere iz lokalnog medijskog okruženja, mladi su naučili da čitaju između redova, prepoznaju različite forme manipulacija i lažnih vesti, a sve u cilju unapređivanja njihovih veština snalaženja u digitalnom medijskom prostoru.

Utisci učesnika/ca su bili veoma pozitivni, a svoje oduševljenje nisu krile ni Jovana Prešić i Milena Popović. Obe grupe su bile veoma dinamične i spremne za razgovor, pa smo to iskoristili i sa mnogima od njih pokrenuli kvalitetnu diskusiju o lažnim vestima, dezinformacijama i proveri informacija na internetu.

#antifejk treninzi su završeni, a tokom marta je održano i 7 #antifejk tematskih razgovora, na kojima su mladi razgovarali o svojim navikama informisanja u digitalnom prostoru. Njihove autentične i anonimne izjave pretvorene su u prvi izveštaj o pravu na informisanje mladih u digitalnom prostoru koji će biti predstavljen krajem aprila meseca u Beogradu.

Navedene aktivnosti organizovane su u okviru projekta Mladi i mediji za demokratski razvoj Beogradske otvorene škole, koji zajedno sprovode Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava i magazin Oblakoder.

 

Najnovije