Mladi i mediji

Vesti

Naš svet, naša pravila: Milenković u dijalogu sa premijerkom

Naš svet, naša pravila: Milenković u dijalogu sa premijerkom

Vranjanka Emilija Milenković iz Udruženja mladih Naš svet, naša pravila obratila se danas premijerki Srbije Ani Brnabić tokom trećeg Dijaloga mladih sa premijerkom u Nišu i tražila formiranje saveta za mlade u lokalnim samoupravama.

Milenković je od premijerke tražila da saveti za mlade budu prepoznati u Zakonu o mladima i da budu funkcionalni i inkluzivni, te ukazala da je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao da nije u njegovoj nadležnosti da obaveže lokalne samouprave da formiraju savete za mlade. Ona je premijerki poručila da od nje traže da poveže Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo državn uprave i lokalne samouprave kako bi naložili lokalnim samoupravama da te savete formiraju, da bi mladi mogli kroz institucije da se obrate donosiocima odluka i utiču na donošenje odluka ili iznose svoje predloge.

Kada mlade uključimo na ovaj način, oni će moći svoje predloge i nezadovoljstva iskažu institucionalno, a neće morati da ih iskažu na ulici ili neki drugi način, kao što je to trenutno situacija, poručila je Milenković.

Na njeno pitanje odgovorio je državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Milan Savić i rekao da Ministarstvo apsolutno podržava sve aktivnosti koje se odnose na zagovaranje lokalnih saveta za mlade, ali da samo osnivanje saveta nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu ili izvorna nadležnost same lokalne samouprave.

Oko 20 predstavnika mladih danas je moglo u Nišu da razgovara sa premijerkom o Zakonu o mladima. 

NIV

Najnovije