Mladi i mediji

Vesti

Entuzijazam mladih Nišlija od ideje stvorio profesionalni igrani film

Entuzijazam mladih Nišlija od ideje stvorio profesionalni igrani film

Veštine televizijskog režisera i glumu, 24-godišnji Nišlija Božidar Pešić odlučio je da ujedini i da postane reditelj. Zato je najpre okupio ekipu entuzijasta, baš poput njega, a zatim su počeli da snimaju film. Za ono što su uradili niko od njih nije dobio honorar, već su za kupovinu tehnike i sami davali novac. Rezultat – triler Prihvati ili odbij, koji bi na leto trebalo da pojavi na bioskopskom platnu.

Ideja mlade ekipe ovog trilera, kakav se ne snima često u srpskoj kinematografiji, na početku je bila da napravi dugometražni igrani film koji će videti samo njihova bliža okolina. 

Na jugu Srbije deluje nezamislivo uopšte uraditi projekat kao što je jedan film. Prvo, nisam razmatrao da radim kratkometražne ili dokumentarce, pre svega zato što je neko u Nišu već radio dokumentarce. Dakle imamo produkciju koja se bavi takvim filmovima, a nemamo produkciju koja se bavi dugometražnim igranim filmovima, kaže Božidar Pešić, reditelj filma.

Od starta se okupljena ekipa susrela sa komentarima da će biti veoma teško da urade ono što su i zamislili. Ipak, oni nisu odustajali da ispričaju priču i za opremu koja im je bila neophodna, sredstva su davali i iz svog džepa. Ideja da njihov film vidi samo manji broj ljudi, kratko je trajala.

Sami smo kupili svetla, pa stabilizator. Ideja je bila da se film snimi telefonom. Imao sam sreće da sam imao kontakt sa jednom velikom kompanijom i imao sam dobar telefon, jedan od najboljih. Imao sam amatersku rasvetu, koja je mogla da završi posao, i napisao sam scenario. Međutim, kada sam čitao scenario bilo nam je veoma interesantno i bilo nam je žao da radimo samo za okolinu, objašnjava mladi reditelj.

Želja da scenario ipak dobije kvalitet koji smatraju da zaslužuje, iziskivala je pauzu od šest meseci kako bi se sakupilo dovoljno novca. Pojedinim firmama dopala se priča o entuzijazmu ove ekipe, pa su odlučili da je podrže. Do njih su neki sponzori dolazili i sami.

Ni jednog trenutka nije bilo pitanje da li ćemo uspeti. Sigurni smo bili da mi juna meseca snimamo film. U tom trenutku nemamo ništa od opreme, bukvalno ništa, i sve to mnogo košta. Ali mi smo sigurni da juna meseca imamo opremu. Zato smo imali šest meseci da tražimo sponzore. Kada se javio samo jedan sponzor to je bio vetar u leđa da moramo dalje, dodaje Pešić.

Mnogi u ostvarenju Prihvati ili odbij prepoznaju svetski poplarnu seriju Squid game, pa ovaj film neki nazivaju i srpskom verzijom te priče. To im, kažu iz ekipe, ne smeta, a cilj im je da kroz triler koji su snimili skrenu pažnju mladima na rizike i zloupotrebe koji postoje na društvenim mrežama.

 

Želimo da skrenemo pažnju na to gde se ulazi, kakve igre vladaju internetom i naizgled bezazlene, a zarad neke zarade. Pogotovo za te male zarade verujemo da nije u pitanju prevara, a u stvari nikad se ne zna šta stoji iza toga. Važno je i da roditelji znaju šta im deca rade na internetu.

Druga strana ove priče, i možda najvažnija, jeste entuzijazam. Od početka su, kaže Pešić, verovali u ono u šta su se upustili. Njihova očekivanja od samog početka do danas nisu bila velika. Ni sada, nije im važno da li će se na leto, kada planiraju premijeru, na njoj pojaviti nekoliko ljudi ili će ih dočekati puna bioskopska sala. Važno je, kažu, da do premijere dođe, kao i ono što su naučili kroz ovo iskustvo.

 

Ne znamo ponekad šta želimo dok ne probamo. Ja ne znam da li ću sutra biti režiser ili producent ili scenarista ili kamerman. Ali moje je bilo da nađem sferu gde sam, a to je iza kamere, i da istražujem. Da bih istraživao, moram da krenem. Krenuo sam sa filmom. Bitno je da preduzimate neki korak, ističe reditelj.

Ekipu trilera Prihvati ili odbij ukupno čini 15 ljudi, pretežno mladih amatera, kao i par profesionalnih glumaca. Ideja ekipe filma čiji je trejler već zagolicao maštu gledaocima, jeste da on bude prikazan na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu i u bioskopima.

izvor: mediareform

foto: MRCN, Prihvati ili odbij

 

Najnovije