Mladi i mediji

Vesti

CV i motivaciono pismo najvažniji kada kao kada mlad bez iskustva konkurišeš za posao

CV i motivaciono pismo najvažniji kada kao kada mlad bez iskustva konkurišeš za posao

Svi smo se bar jednom zapitali koji je pravilan način da napišemo biografiju, ili smo makar jednom guglali kako se piše CV i motivaciono pismo?. Da bismo ostavili dobar utisak kod potencijalnih poslodavaca, važno je da biografija bude sažeta i dobro napisana. Ukoliko kandidati nemaju dovoljno traženog iskustva, motivaciono pismo može mnogo pomoći, savetuje Aleksandra Tasković, HR kompanije Nutanix iz Niša. 

Ne postoji precizan recept kako napisati dobar CV i motivaciono pismo, jer svaki regruter nešto drugačije želi i očekuje od kandidata, kaže Taskovićeva koja godinama radi u hjuman risors menadžmentu. Biografija treba da bude sažetak stečenih znanja, veština, pa bi prema tome bilo dobro izbegavati navođenje nerelevantnih kategorija poput hobija.

Često sam u CV-jevima viđala navođenje osobina, međutim iz toga je teško zaključiti da li ih kandidat zaista poseduje ili samo navodi šta smatra da će se regruteru dopasti. Opcija u kojoj navođenje osobina, kompetencija, veština ima smisla uz opis koji ih i dokazuje – navodi Taskovićeva. 

Isti slučaj je i sa ocenjivanjem veština. Ono što ona preporučuje da se ovaj deo u CV-u izbegne, jer se te ocene svode na subjektivni osećaj kandidata. Kada je reč o maskiranju mana na samom intervjuu, savetuje da se to ne radi. U slučaju da osoba pokuša da ih maskira, regruteri će toga biti svesni.

Ja se iskreno ne trudim da maskiram svoje mane na intervjuu, a u CV-u ih svakako ne naglašavam i ne ističem u prvi plan. Svi imamo mane, a kada ih iskreno podelimo sa intervjuerom pokazujemo određeni nivo samosvesti. Još bolje je opisati način na koji se sa tim manama suočavamo i kako radimo na sebi da se unapredimo. Time dokazujemo sposobnost rasta, učenja i prihvatanja feedback-a.

Volontiranje u studentskim organizacijama dobra referenca

Nije lako veliko radno iskustvo staviti na jednu stranu biografije. Ipak, možda je još teže da mladi bez ikakvog radnog iskustva sastave svoju biografiju. U tim slučajevima Taskovićeva navodi da je važno da iskustvo u vidu projekata, praksi i prezentacija, koje mladi stiču u školama ili na fakultetu koncizno opišu. Dodatna pomoć bi bila i sastavljanje motivacionog pisma.

Za one, koji su još uvek u studentskim vodama, toplo preporučujem priključivanje studentskim organizacijama ili traženje kraćih praksi. Meni je upravo taj pristup i iskustvo stečeno na ovaj način pomoglo u pronalasku prvog posla.

Što se izgleda CV-a tiče, svakako ne treba biti previše dug.  Ona kao primer navodi da se drži pravila jedne strane. Ipak, savet je da ukoliko kandidat nema dovoljno iskustva da popuni celu stranu – to i ne radi. Važno je takođe da CV skroji u zavisnosti od posla i pozicije za koju se prijavljuje. 

CV treba da bude ogled kulture i poslovnog pristupa, pa se svakako drzite dalje od slenga, preterano neformalnih izraza i rečenica. Firme sve češće koriste automatske sisteme za pregledavanje CV-a, pa postoji šansa da će on biti pregledan od strane nekog sofisticiranog softvera za početak. Korisno je iz tog ugla detaljnije pogledati oglas i opis posla i ubaciti par ključnih reči iz ovih izvora u CV, ali ne preočigledno i primetno – objašnjava.

Poželjno je da sve ono što ne stane u biografiju može da se vidi na LinkedIn profilu. Zato je, dodaje, dobro dodati i link do ove društvene mreže.

Više o tome kako pisati CV i motivaciono pismo, kao i traženju posla slušajte u našem podkastu RetroGradNi.

Izvor: mediareform.rs

Photo: Pixabay

 

Najnovije