Mladi i mediji

Vesti

Objavljena publikacija „KAKO NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU”

Objavljena publikacija „KAKO NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU”

Predmet istraživanja Kako najnovija istraživanja pokazuju jeste analiza narativa u lažnim vestima o nauci. Korpus su činile dekonstrukcije lažnih vesti o naučnim istraživanjima, otkrićima, eksperimentima ili testiranjima iz arhive Fejk njuz tragača tokom prve četiri godine rada ovog portala: od 28. decembra 2017. (datuma objavljivanja prve dekonstrukcije na sajtu Tragača) do 28. decembra 2021. godine, što znači da su analizom obuhvaćeni period pre pandemije i period nakon početka pandemije. Kriterijume ovako postavljenog istraživanja ispunjavalo je 37 dekonstrukcija. One su zatim analizirane iz dva ugla: 1) prema mehanizmima na osnovu kojih funkcionišu i 2) prema narativima koji se u njima pojavljuju. Prvi odeljak bavi se tipom dezinformacija – da li je u pitanju satirična vest preneta ozbiljno, netačno naveden podatak, proizvoljno donet zaključak itd. Drugi odeljak bavi se najzastupljenijim narativima koji se mogu iščitati u analiziranom korpusu.

Uočena su četiri mehanizma na osnovu kojih ove vesti funkcionišu – izveštavanje o nepostojećim istraživanjima, izveštavanje o istraživanjima sa problematičnom metodologijom, netačno navođenje činjenica ili dodavanje novih, proizvoljno zaključivanje i/ili preuveličavanje sprovedenih istraživanja.

Analizom su takođe identifikovani najčešći narativi koji se iz ovih vesti mogu iščitati; većina ovih narativa jesu oni koji su ionako zastupljeni u domaćim medijima – da je, zaslugom aktuelne vlasti, Srbija postala jedan od lidera u regionu (ali istovremeno i da, ponovo zaslugom aktuelne vlasti, Srbija sve više nazaduje); da su Srbi najstariji ili nebeski narod; da je NATO (odnosno Sjedinjene Američke Države) glavni geopolitički negativac, dok su Rusija i Kina naši prijatelji i saveznici; da moderno društvo propada i da bi trebalo da se vrati tradicionalnim vrednostima; da je zapadna/mejnstrim medicina štetna i neefikasna i da je stavljena u službu farmaceutske industrije. Upravo se u ovom poslednjem narativu, ironično, nalazi ključ za konačni zaključak ove analize. Naime, prema njemu, moderna nauka se ne nalazi u službi istine i napretka čovečanstva, već je instrumentalizovana od strane grupe moćnika za njihove lične interese.

Publikaciju možeš preuzeti ovde.

 

Najnovije