Mladi i mediji

Vesti

Održan kviz medijske pismenosti u 10 opština i gradova

Održan kviz medijske pismenosti u 10 opština i gradova

Šta su dezinformacije, kako prepoznati klikbejt i spin, koji su alati za proveru verodostojnosti fotografije u medijima –  samo su neka od pitanja sa kojima su se učesnici kviza susreli.

Ovaj kviz realizuje se u okviru kampanje Medijsko opismenjavanje Srbije – MOPS, koja je nastala kao produkt treninga „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“. Kviz se istovremeno sproveo u 10 različitih gradova i opština – od Subotice, pa sve do Pirota, zahvaljujući organizacijama koje zajedno rade u kreiranju i realizaciji ove kampanje. Učesnici i učesnice kviza dobili/le su i simbolične poklone – bedževe sa našom maskotom, a uskoro saznajemo i rezultate kviza!

Oni koji nisu učestovali u kvizu u subotu, mogu učestvovati online putem linka, a ako neko želi da obnovi svoje znanje, naša biblioteka medijske pismenosti je tu da pomogne!

Inače, pored kviza, deo kampanje jeste i lažna nagradna igra na koju ste mogli naići putem interneta ili QR kodova koji se nalaze u 10 lokalnih samouprava. Naša mala prevara nije prikupila vaše podatke, ali zato neka druga hoće. Zbog toga je važno da radimo na medijskom opismenjavanju i da stanemo na put lažnim vestima!

Organizacije koje rade zajedno na MOPS kampanji su: Bečejsko udruženje mladih, Omladinsko studentska akcija Novi Sad, Somborski edukativni centar, Žensko udruženje kolubarskog okruga iz Lazarevca, Svet reči iz Velike Plane, Klara i Rosa iz Subotice, PROTECTA iz Niša, Forca Požega i Vizija Pirot.

Kampanja je nastala u okviru projekta Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti koji sprovode Bečejsko udruženje mladih i FakeNews Tragač u okviru programa Mladi i mediji za demokratski razvoj Beogradske otvorene škole uz podršku Kraljevine Švedske.

 

Najnovije