Mladi i mediji

Vesti

Niški đaci predstavom pokazuju da su kod njih svi mladi dobrodošli

Niški đaci predstavom pokazuju da su kod njih svi mladi dobrodošli

U okviru akcije Bogatstvo različitosti učenici Osnovne škole „Učitelj Tasa“ iz Niša pripremili su forum predstavu kako bi dali svoj doprinos aktivnom prihvatanju i međusobnom razumevanju učenika različitog socijalnog, etničkog i verskog porekla.

Učenica Ines Arsenijević kazala je da su predstavljeni svi vidovi nasilja koji mogu da se dogode prilikom dolaska dece iz inostranstva ili drugih delova naše zemlje u novu sredinu.

"Predstava ima za cilj da prikaže da za svaki problem postoji rešenje i da nijedan problem nije nerešiv. U bilo kojoj situaciji se može pronaći adekvatno rešenje, pogotovo za nas koji smo još osnovna i srednja škola."

Arsenijević kaže da predstava šalje poruku mladima da uvek mogu da potraže pomoć starijih, nastavnika i roditelja, pre svega.

"Mi zato organizujemo ovu predstavu, da možemo da prikažemo da za sve postoji rešenje i da svako ko dođe može da bude u potpunosti prihvaćen. Svi mi treba da imamo empatije jedni prema drugima i da razumemo tuđa osećanja."

Elena Pešić rekla je da su se učenici zaista potrudili da predstavu urade što bolje i da daju svoj doprinos borbi protiv vršnjačkog nasilja, posebno onog čiji je uzrok različita etnička ili verska pripadnost.

"Nije bilo teško jer je predstavila vrlo inspirativna. Nismo ovo uradili samo da bismo uradili, već smo se stvarno potrudili da ovu predstavu izvedemo do kraja i da pokažemo sa kojim se sve vrstama nasilja, deca koja dolaze ovde u naš grad i našu zemlju, suočavaju."

Gordana Stanojević i Marina Andrić, koordinatori projekta, kazale su da škola „Učitelj Tasa“ ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u prihvatanju učenika iz drugih sredina.

"Rezultati govore da smo bili vrlo uspešni. Nijedan od novodošlih učenika nije poželeo da ode iz škole „Učitelj Tasa“ i traži novu školu u Nišu. Hteli smo da to svoje znanje primenimo u predstavi", rekla je Gordana Stanojević.

Forum predstava u školi „Učitelj Tasa“ deo je projekta koji realizuju CARE Internationaln Balkans, Eneka i Udruženje građana Neksus iz Vranja.

Rad Bete podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije