Mladi i mediji

Vesti

Podilaze estetici i publici

Podilaze estetici i publici

Mladi sa invaliditetom su malo zastupljeni u filmskoj umetnosti i uglavnom ih igraju glumci bez invaliditeta, dok su same osobe prikazane ulepšano, bez deformiteta, izjavila je FoNetu direktorka filmskog festivala "Uhvati film", Milesa Milinković.

Reč je o festivalu u čijoj su konkurenciji stvarenja koja tretiraju teme invalidnosti na drugačiji način, bez sažaljenja i senzacionalizma, u nastojanju da osobe sa invaliditetom budu prikazane kao jednake i ravnopravne u društvu, rekla je Milinković.

Kako je objasnila, zbog straha da se publici neće dopasti glumci sa fizičkim deformitetima, mnogi autori podilaze estetici i publici.

To jeste osoba sa invaliditetom, ali osoba sa invaliditetom koja lepo izgleda, ukazala je Milinković.

Prema njenim rečima, u Srbiji generalno nema dovoljno mladih osoba sa invaliditetom u filmskoj umetnosti, niti su dovoljno afirmisani i ne pruža im se prilika da pokažu svoje talente.

Formalne akademije nisu pristupačne osobama sa invaliditetom, tvrdi Milinković i dodaje da se i neformalni programi najčešće organizuju u nepristupačnim prostorima.

I nije problem samo u nepristupačnom prostoru u koji osoba sa kolicima ne može da uđe, već je, kako je napomenula, problem i u tome što nema tumača za znakovni jezik, pa zato u filmovima nemamo ni gluvih, ni slepih.

Milinković je istakla da na konkurs festivala Uhvati film pristigne oko 400 do 500 filmova iz svih delova sveta i da ih je najviše iz Irana, dok iz Srbije i regiona stignu tek po jedan do dva filma, koji često ne prođu selekciju.

“Kod nas ljudi imaju pristup da prikažu osobu sa invaliditetom, koja uprkos invaliditetu radi i ovo i ono, a zapravo je poenta da pokažemo da, uprkos neprilagođenostima na koje osobe sa invaliditetom nailaze, one žive ispunjen život”, napomenula je direktorka festivala.

Ona je podsetila da osobe sa invaliditetom imaju višestruke identitete, rodne, starosne, materijalne, seksualne i druge.

Zato filmovi u selekciji festivala Uhvati film nisu samo filmovi o invalidnostima, već o najrazličitijim identitetima osoba sa invaliditetom, sa najrazličitijim izazovima, ali i rešenjima, naglasila je Milinković.

Kako je ilustrovala, u selekciji se nađu filmovi svih žanrova, od igranih do animiranih i eksperimentalnih, a mnogi od njih su veoma duhoviti.

Pozvala se, pri tome, na primer rođake iz Užica koja je bila na festivalu i oduševila se kvalitetom filmova, koji su premašili njena očekivanja.

Upravo ta reakcija je pokazatelj raznovrsnosti filmova, istakla je Milinković i pozvala sve da dođu na festival koji se u oktobru održava u Novom Sadu.

Video možeš pogedati na linku

Najnovije