Mladi i mediji

Vesti

O rezultatima kviza medijske pismenosti na okruglom stolu sa novinarima i predstavnicima mladih

O rezultatima kviza medijske pismenosti na okruglom stolu sa novinarima i predstavnicima mladih

U sredu, 25. maja, Bečejsko udruženje mladih je održalo okrugli sto sa novinarima i predstavnicima mladih i tim povodom predstavili smo kampanju Medijsko opismenjavanje Srbije gde su u fokusu bili rezultati kviza medijske pismenosti koji je nedavno održan u 10 lokalnih samouprava.

Kampanja se sprovodila u tri faze, počevši od online dela koji je realizovan kroz deljenje edukativnih videa putem društvenih mreža. Finalni deo kampanje bio je kviz, a podaci koje smo dobili prilikom anketiranja građana i građanki, svedoče o tome da je medijska pismenost nezastupljena i nerazvijena tema.

– Pre svega, podatak da 51 odsto ispitanika zapravo ni ne zna šta znači pojam medijska pismenost, govori koliko je potrebno dalje raditi na ovoj temi. Vrlo je važno da shvatimo značaj medijske pismenosti i da naučimo da ona ne podrazumeva upotrebu mobilnog telefona i društvenih mreža, navodi Olivera Marić iz projektnog tima.

Pored toga, 58 odsto učesnika kviza ne zna da prepozna klikbejt koji se javlja kao vrsta manipulacije na internetu, a 44 odsto smatra da je propaganda jedna od osnovnih funkcija medija.

– Pre kviza koji nam je poslužio kao tehnika za istraživanje stavova građana i nivoa informisanosti, kreirali smo lažnu nagradnu igru, predstavljajući se kao turistička agencija koja poklanja vaučere. Na to smo upecali od 222 pregleda gotovo polovinu koja je bez ikakve provere popunila formular za učešće. To takođe svedoči o tome koliko su korisnici interneta nesavesni prema svojim ličnim podacima. Iako mi nismo prikupili ničije podatke, neko drugi hoće i tada šteta može biti velika, navodi Olivera.

Pored predstavnika Bečejskog udruženja mladih, na okruglom stolu obratio se i Ivan Subotić ispred FakeNews Tragača, a prisutni su od njega imali priliku da saznaju nešto više o lažnim vestima, proveri činjenica, te da čuju njegova iskustva. Kako prenosi Ivan, samo medijski pismeni građani mogu da prepoznaju i utiču na širenje lažnih vesti kojih je u vremenima krize naročito mnogo.

O mladima u medijima, govorila je Milica Borjanić, koja je ispred Krovne organizacije mladih Srbije predstavila njihovo poslednje istraživanje Mladi u medijskom ogledalu 2021 iz koga možemo da vidimo da mediji u Srbiji ne zastupaju mlade na adekvatan način.

Jedna od lokalnih partnerskih organizacija čiji su predstavnici učestvovali na treningu o medijskoj pismenosti i kreirali edukativne videe jeste Somborski edukativni centar. Srđan Vlaškalić ističe da organizacije civilnog društva mogu da pomognu da se medijska pismenost podigne na viši nivo, iako bi i obrazovne ustanove imale značajnu ulogu u tom poslu.

Kampanja Medijsko opismenjavanje Srbije je nastala u okviru projekta „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“ koji sprovode Bečejsko udruženje mladih i FakeNews Tragač u okviru programa „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ Beogradske otvorene škole uz podršku Kraljevine Švedske.

Organizacije koje rade zajedno u kreiranju i realizaciji ove kampanje su: Bečejsko udruženje mladih, Omladinsko studentska akcija Novi Sad, Somborski edukativni centar, Žensko udruženje kolubarskog okruga iz Lazarevca, Svet reči iz Velike Plane, Klara i Rosa iz Subotice, PROTECTA iz Niša, Forca Požega i Vizija Pirot.

 

Najnovije