Mladi i mediji

Vesti

Društvena igra Kulturiška približava mladima pojam multikulturalnosti

Društvena igra Kulturiška približava mladima pojam multikulturalnosti

Ema Štefanac iz Vega omladinskog centra izjavila je za novinsku agenciju Beta da je igrica jedan od retkih rezultata ovakvih projekata koji može da se koristi u društvu, školama, sa mladima.

Ova igrica je poprilično zanimljiva srednjoškolcima, probali smo da igramo sa njima i vrlo su zadovoljni. Mislim da su im najzanimljiviji izazovi koje smo stavili u igricu da bismo ih pokrenuli da sarađuju i da uče nešto novo i o sebi i o drugima, rekla je ona.

Igrica se sastoji od dva ključna dela, mogu je igrati najviše četiri igrača, igra se karticama i pijunima i odgovara se na pitanja iz različitih oblasti u Srbiji.

Adrijana Nikitović iz Evropskog pokreta u Srbiji, jednog od partnera na projektu, ocenila je da je saradnje organizacija koje rade sa mladima na temu multikulturalnosti i institucija ili nema ili je na lokalnom nivou, a organizacije međusobno ne sarađuju dovoljno.

Dodala je da je glavna prepreka toj saradnji propaganda koja neguje homogeno društvo i etno-nacionalistički pristup i retoriku da različitosti razjedinjuju.

Mi smatramo da smo na neki način uspeli da temu multikulturalnosti, ne nametnemo medijima, ali da učinimo da ona bude zanimljiva za medije i da se više nađe u medijskom prostoru. Čini nam se da su mladi postali svesni razlika koje postoje u njihovom okruženju, da više znaju o razlikama i ne samo o razlikama nego i o određenim pojedinostima drugih kultura, religija, nacija sa kojima žive, druže se i čini nam se da ne planiraju da saradnju i druženje prekinu nakon projekta, rekla je ona.

Tokom dve i po godine, koliko je trajao projekat osnovana je mreža Različitosti nas ujedinjuju koja okuplja 25 organizacija civilnog društva širom Srbije, uspostavljeno je partnerstvo sa 25 srednjih škola u inicijativama promocije i podrške uvođenju oblasti interkulturalne komunikacije i multikulturalnosti u obrazovanje i ojačani su kapaciteti 25 organizacija za rad sa mladima u oblastima interkulturalnosti.

Održano je 20 interkulturalnih razmena za srednjoškolce u Srbji, u cilju podizanja svesti o značaju interkulturalnosti i multikulturalnosti.

Rad Bete podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole Mladi i mediji za demokratski razvoj.

 

Najnovije