Mladi i mediji

Vesti

Stigma i predrasude

Stigma i predrasude

Mladi sa invaliditetom su danas mnogo otvoreniji za prisustvo u javnom životu, ali nisu dovoljno politički angažovani i brzo odustaju, izjavila je FoNetu savetnica za pristupačnost Marija Vrebalov Đorđević i ocenila da se to dešava zato što su politički procesi u Srbiji veoma spori.

Kako je istakla, danas je mnogo više mladih sa invaliditetom koji se školuju nego što je to bio slučaj kada je ona bila mlada.

Tada su uslovi u kojima smo živeli, konkretno u Novom Sadu, bili drugačiji, fakulteti nisu bili pristupačni, a sada je to mnogo drugačije, naglasila je Vrebalov Đorđević.

Prema njenim rečima, i pozicija žena sa invaliditetom znatno je bolja od 2009. godine kada je promenjen Zakon o socijalnoj zaštiti, a naročito od 2011. godine kada je usvojen Zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Kao prva žena zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada u tri mandata, Vrebalov Đorđević ukazuje da žena u politici, a naročito na pozicijama skoro da nema.

Mislim da je u republičkom parlamentu samo jedna osoba sa invaliditetom, a to je naša poznata olimpijka Borislava Perić. Što se tiče sporta i ženske invalidnosti, izuzetno je pozvana da se bavi pitanjima u kojima je ona neko ko ima olimpijsku medalju, naglasila je Vrebalov Đorđević.

Prema njenom uverenju, i u drugim oblastima postoje stručnjaci koji imaju invaliditet, a koji bi mogli da doprinesu ravnopravnosti, boljem političkom životu, kritičnosti, napretku i podizanju društvene svesti svakog pojedinca.

Političke stranke ne mogu nikoga da nateraju da se bavi politikom i da bude na nečijoj listi, objašnjava Vrebalov Đorđević, ali ukazuje da žena ima malo u politici zbog stigme.

Kako je predočila, društvo u Srbiji je opterećeno predrasudama da osobe sa invaliditetom nisu sposobne da rade poslove kao ljudi bez invaliditeta.

Video možeš pogledati na linku.

Najnovije