Mladi i mediji

Vesti

ODRŽAN ZAVRŠNI DOGAĐAJ U OKVIRU PRVE ,,AKADEMIJE NOVINARSTVA“

ODRŽAN ZAVRŠNI DOGAĐAJ U OKVIRU PRVE ,,AKADEMIJE NOVINARSTVA“

Neki od najznačajnijih problema sa kojima se suočavaju novinari i novinarke u Republici Srbiji jesu pogoršanje okruženja koje podstiče na pluralizam i nezavisnost medijskog okruženja. Posebno težak položaj u tom okruženju imaju mladi novinari i novinarke koji se suočavaju sa tendencijom smanjenog uključivanja u donošenje obluka, slučajevima cenzure i nepostojanja jasne podrške medijskih redakcija u borbi za objektivno i istinito izveštavanje. 

Shodno tome, projekat Mladi i mediji za demokratski razvoj kroz realizovanje Akademije novinarstva ima ciljda kroz edukaciju podigne kapacitet mladih novinara i novinarki u oblasti obezbeđenja kvaliteta i standarda u istraživačkom novinarstvumedijske informacione pismenosti i borbe protiv lažnih vrednosti u RepubliciSrbiji. 

okviru Akademije novinarstva u periodu od 26. do 28.maja održan je trodnevni završni događaj uVranju Petnaest mladih novinara i novinarki do 35 godina imalo je priliku da stekne nova znanja i veštine u oblastima kao što su bezbednosna kultura za novinare i izazovi istraživačkog novinarstva na lokaluInteraktivna predavanja i radionice u ovim oblastima su održali Branko Čečen (CINS) i Gordana Bjeletić(Južne vesti). 

Tokom programa Akademije novinarstva, a kao produkt pohađanja predavanja i mentorskog rad mladinovinari i novinarke su kreirati složene novinarske forme na teme koje su značajne za lokalne zajednice u oblasti razvojafunkcionisanja demokratije i rada institucijavladavine prava i ljudskih prava. U okviruzavršnog događaja svi polaznici i polaznice su predstavili svoj rad, proces njegove izrade kao i izazove sakojima su se suočavali tokom njegove izrade. 

Poslednjeg dana završnog događaja, svim učesnicima koji su uspešno završili program su dodeljene diplome, a najuspešnijim polaznicima i polaznicama su dodeljene nagrade. Za najuspešniji rada prve Akademije novinarstva proglašen je rad Tamare Urošević, pod nazivom ,,Smrt porodilje Bobane Momčilović Veličković: Nesrećni slučaj ili lekarska greška". 

Najnovije