Mladi i mediji

Vesti

ODRŽAN ZAVRŠNI DOGAĐAJ U OKVIRU PRVE ,,AKADEMIJE NOVINARSTVA“

ODRŽAN ZAVRŠNI DOGAĐAJ U OKVIRU PRVE ,,AKADEMIJE NOVINARSTVA“

Neki od najznačajnijih problema sa kojima se suočavaju novinari i novinarke u Republici Srbiji jesu pogoršanje okruženja koje podstiče na pluralizam i nezavisnost medijskog okruženja. Posebno težak položaj u tom okruženju imaju mladi novinari i novinarke koji se suočavaju sa tendencijom smanjenog uključivanja u donošenje obluka, slučajevima cenzure i nepostojanja jasne podrške medijskih redakcija u borbi za objektivno i istinito izveštavanje. 

Shodno tome, projekat Mladi i mediji za demokratski razvoj kroz realizovanje Akademije novinarstva ima za cilj da kroz edukaciju unapredi kapacitet mladih novinara i novinarki u oblasti obezbeđivanja kvaliteta i standarda u istraživačkom novinarstvu, medijske informacione pismenosti i borbe protiv lažnih vrednosti u Republici Srbiji.

U okviru Akademije novinarstva, u periodu od 26. do 28. maja, održan je trodnevni završni događaj u Vranju. Petnaest mladih novinara i novinarki, starosti do 35 godina, imalo je priliku da stekne nova znanja i veštine, kao što su bezbednosna kultura za novinare i izazovi istraživačkog novinarstva na lokalu. Interaktivna predavanja i radionice u ovim oblastima održali su Branko Čečen (CINS) i Gordana Bjeletić (Južne vesti).

Tokom pohađanja Akademije novinarstva, a kao produkt pohađanja predavanja i mentorskog rada, mladi novinari i novinarke su kreirali složene novinarske forme na teme koje su značajne za lokalne zajednice u oblasti razvoja, funkcionisanja demokratije i rada institucija, vladavine prava i ljudskih prava.

U okviru završnog događaja polaznici i polaznice su predstavili svoje radove, procese njihove izrade, kao i izazove sa kojima su se suočavali tokom njegove izrade.
Poslednjeg dana završnog događaja, svim učesnicima koji su uspešno završili program su dodeljene diplome, a najuspešnijim polaznicima i polaznicama su dodeljene nagrade. Za najuspešniji rada prve Akademije novinarstva proglašen je rad Tamare Urošević, pod nazivom ,,Smrt porodilje Bobane Momčilović Veličković: Nesrećni slučaj ili lekarska greška". 

Najnovije